Tekst objavljen: 20.09.2018 9:24        


Penzioni ček omogućava najstarijim građanima u našoj zemlji kupovinu energenata na više mesečnih rata. Za razliku od mlađih, koji su uglavnom prešli na pelet, stariji su verni drvima i uglju.

Poslednji voz za ogrev po prosečnoj ceni

Septembar je, kako tvrde penzioneri koji već decenijama nabavljaju ogrev za zimu, poslednji voz za nabavku i obezbeđivanje goriva za grejanje po prosečnim cenama. Kako kažu, već od početka oktobra cene vrtoglavo rastu, a kvalitet ogreva, prvenstveno drveta znatno opada.

Najtraženija drva jesu bukva, bagrem i hrast, a cene su na nivou prošlogodišnjih. Bukva i hrast su oko 6.000 dinara, bagrem nešto povoljniji oko 5.900, a u cenu je uračunato rezanje i prevoz. Ugalj kameni je 14.500 dinara, sušeni 13.800, dok je lignit 8.500. Prevoz se naplaćuje oko 400 dinara za dostavu na manjim kilometarskim razdaljinama. U ponudi su i cepana drva u paletama veličine 1,8 metara puta metar sa metar prodaju za 13.000 dinara.

Iako mnogi tvrde da je grejanje na pelet najpovoljnije, ono iziskuje veće količine novca pri samoj ugradnji uređaja, pa penzioneri ne vide spas od zime u njemu. Kako za "Novosti" kažu vlasnici stovarišta, stariji građani su verni i uglju na koji su godinama navikli, jer su cene iste već nekoliko sezona. Lignitne vrste su od 7.000 do 11.000 dinara po toni, a mrki ugalj od 10.000 do 18.000 dinara.

- Ugalj čini mi se uzimaju oni koji sami vode računa o domaćinstvu i imaju više članova porodice, a već decenijama ga unazad uzimaju. Ugalj je najisplativiji ako se greju veće površine, ali ako penzioner živi sam i greje male prostorije, drva su svakako najisplativija i što se tiče šporeta koji se loži i što se tiče kubikaže potrebne za grejnu sezonu - navode sa stovarišta iz Lazarevca.

Iz prestoničkih stovarišta navode da se penzioneri za zimsku sezonu spremaju već od Svetog Ilije, a trgovci unapred znaju - ako ne daju na rate, teško da će za mušterije imati starije građane.- Penzioneri su nam najodanije mušterije, ali i najpoštenije, sa njima nikada nismo imali problema sa plaćanjem. Dajemo im robu na rate, a imamo i ugovor za PIO fondom i sigurni smo da će sve biti isplaćeno do zadnjeg dinara. Bitne su im dve stvari, da je ogrev kvalitetan i da su cene prilagođene njihovim penzijama.

Penzioneri su verni starim navikama, dosta i dalje koriste ugalj za grejanje i bukova drva, za razliku od mlađih koji su većinom prešli na pelet - navode sa stovarišta na obali Dunava u samom centru Beograda.Iako im prodavci izlaze u susret i ogrev daju najčešće na šest mesečnih rata ili 12 polurata, popust na penzionerski ček nije opcija za prodaju. Mnogi penzioneri ogrev nabavljaju i preko penzionerskih udruženja.

I pored toga što većih popusta nema, potražnja za ogrevom počela je još pre nekoliko nedelja.Banke otvaraju i mogućnost uzimanja kredita sa rokom otplate na godinu dana za potrebe nabavke ogreva za najstarije sugrađane, ali ta praksa penzionerima nije bliska.

- Kupili smo drva baba i ja. Podelili smo od penzija, malo ona preko njenog čeka, malo ja. Znamo gde može da prođe administrativna zabrana od PIO fonda i na to stovarište i idemo. Ne pitamo mnogo za cenu, jer nam i ne znači da je negde povoljnije ako ne može na rate bez kamate. Ako damo cele penzije za ogrev nećemo imati mesec da preživimo, a zima čeka pa čeka - govori Radojko Miletić, penzioner iz Kaluđerice koji već punu deceniju ogrev nabavlja na isti način.

Penzioneri imaju mogućnost kupovine ogreva na jednake mesečne rate preko udruženja penzionera, mesnih zajednica iz kojih dolaze, ali i preko administrativne zabrane u Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje. Pogodnosti koje nude udruženja su sve popularnija, a uglavnom se sve svodi na plaćanje na rate.

Udruženja funkcionišu po principu da nabave nekoliko hiljada metara drva za potrebe svojih članova, a onda prema spisku prijavljenih raspodeljuju ogrev. Ipak, ogrev nije ništa jeftiniji za penzionere, jedina olakšavajuća okolnost je mogućnost plaćanja na više rata.


Ušteda

Osim što su sigurni da su na vreme obezbedili ogrev i počeli sa otplatom istog, penzioneri tvrde da kupovinom drva i uglja nekoliko meseci pre grejne sezone uspevaju znatno da uštede. Kako tvrde najstariji sugrađani, cena može da varira i do hiljadu dinara po metru drva u roku od samo četiri meseca. Ovo im je, kako tvrde, znatna ušteda uzevši u obzir da je 10 metara drva "mera" za penzionere da pregrme jednu grejnu sezonu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ugalj cena ogreva ogrev penzioneri

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana