Tekst objavljen: 24.03.2021 15:40        


Kriza uzrokovana aktuelnom pandemijom i dalje traje. Kakvi su predlozi privrede za izlazak iz iste?

Poslodavci predlažu nove mere za borbu proitv krize, u igri smanjenje PDV-a i oslobađanje od poreza

To je bila glavna tema današnje konferencije Unije poslodavaca Srbije (UPS).

Na samom početku, direktorka Sektora za članstvo UPS Ljiljana Pavlović pohvalila je intervenciju države na polju organizacije bolničkih kapaciteta i nabavke vakcina.

Takođe, kako je ocenio predsednik Izvršnog odbora UPS, Andreja Brkić, Krizni štab zasigurno je sprečio mnogo veću katastrofu.

"UPS se mnogo zahvaljuje i ceni rad medicinskog osoblja, bez njih bismo jako teško izneli celu stvar", napomenuo je.

Predlozi

Izneta su potencijalna rešenja kojim bi se stvari mogle dodatno unaprediti za privrednike.

Naime, Unija poslodavaca Srbije, prosledila je juče Vladi sledeće predloge:

- Smanjenje poreza na dodatu vrednost za hranu i piće na 10 posto u okviru obavljanja delatnosti hotelijerstva i ugostiteljstva;

- Oslobađanje plaćanja poreza na dobit za najugroženije sektore kojima je u proteklom periodu bio zabranjen rad;

- Odlaganje plaćanja poreza i doprinosa na zarade za delatnosti kojima je u proteklom periodu bio ograničen (merama), odnosno otežan rad, te oslobađanje plaćanja doprinosa i poreza na zarade za delatnosti kojim je bio zabranjen rad, odnosno onemogućen rad i poslovanje;

- Obustavljanje uvođenja novih taksi i drugih dažbina na republičkom i lokalnom nivou;

- Oslobađanje plaćanja taksi za korišćenje prostora na javnoj površini (letnje bašte, postavljanje reklamnih panoa i isticanje reklama), taksi za isticanje firme na poslovnom prostoru, reklame, taksi za zaštitu i unapređenje životne sredine, taksi za odvodnjavanje/navodnjavanje i ostalih taksi do kraja trajanja pandemije za sve poslodavce kojima je u proteklom periodu bio zabranjen ili ograničen rad.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Na "duže staze"

Kako je naglasila direktorka Sektora za pravne poslove i socijalni dijalog UPS, Svetlana Budimčević, treba razmišljati u pravcu da strategija kratkoročnih mera preraste u strategiju održivog razvoja.

"Naše je mišljenje da su ove mere definitvno dale dobre rezultate, a da sada moramo ući u drugi period koji će dati još konkretnije, još bolje rezultate. Krizni štab se kreira na određeni period, ali ovo već polako izgleda kao stanje u kojem ćemo živeti i u kome moramo da se snađemo i nađemo način da reagujemo, organizujemo poslovanje i život", dodao je Andreja Brkić.

Najugroženiji sektori

"Naše istraživanje je pokazalo da oko 70 posto ukupno posmatranih privrednih društava u Srbiji su imali manjak prihoda. Najugroženiji sektor svakako jesu mikro preduzeća, oni su imali pad prihoda od čak 80 posto. Važno je naglasiti i da je sektor ugostiteljstva i turizma zabeležio pad prihoda od čak 60 posto", kazala je direktorka Sektora za članstvo UPS.

Niko ne zna šta donosi budućnost

"Radili smo istraživanje koje je pokazalo sa koliko optimizma su poslodavci gledali na 2021. godinu. Niko tada nije mogao da predvidi trajanje pandemije i tokom ove godine, niti da će budućnost i dalje biti neizvesna. Posle godinu dana, poslodavci još ne vide kada će se poslovanje vratiti u normalne tokove", istakla je Ljiljana Pavlović.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
predlozi poslodavaca oslobađanje od poreza poslodavci pandemija ekonomska kriza smanjenje PDVa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana