Zvanični kurs Evra za dan 17.06.21. :: 117.5675 rsd
Tekst objavljen: 04.05.2021 16:00        


Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će od 1. januara 2022. godine svi subjekti u javnom sektoru imati obavezu da primaju, čuvaju i izdaju elektronske fakture, a postepeno će se ta obaveza, kako kaže, uvoditi i za privatni sektor za koji će elektronsko fakturisanje biti obavezno od 1. januara 2023. godine

Postepeno uvođenje e-faktura od januara 2022.

Predstavljajući Predlog zakona o elektronskom fakturisanju, Mali je kazao da je reč o sistemskom zakonu koji menja način funkcionisanja privrede po ugledu na digitalne fakture koje se kao praksa već sprovode u Evropskoj uniji i koje treba da doprinesu transparentnosti i pravnoj sigurnosti u poslovanju.

Prema rečima ministra finansija, predloženi zakon podrazumeva da će postepeno uvoditi obaveza rada izdavanja i primanja elektronskih faktura za sve one privredne subjekte koji su u sistemu PDV-a od 1. januara 2022. do 1. januara 2023. godine. Istakao je da će korišćenje sistema e-faktura biti besplatno, a za one privredne subjekte koji žele da koriste informacione posrednike oni će, kako objašnjava, to moći da urade, ali će njihov odnos biti regulisan međusobnim ugovorom, a ne zakonom.

„ Što se rokova tiče, ovaj će sistem da se uvodi fazno od 1. januara 2022. godine. Svi subjekti javnog sektora biće u obavezi da primaju, čuvaju i izdaju e- fakture između sebe. Takođe oni koji su u privatnom imaće mogućnost da izdaju elektronske fakture javnom sektoru ukoliko žele da rade sa javnim sektorom”, rekao je Mali.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

On je naveo da će od 1. jula 2022. godine subjekti privatnog sektora biti osposobljeni, odnosno moraju da budu osposobljeni da primaju i čuvaju e-fakture i od javnog i od privatnog sektora.

„Od 1. januara 2023. ceo privatni sektor će biti u obavezi da prima i šalje e- fakture”, poručio je Mali.

Ministar je ocenio da je to ogroman korak napred za srpsku privredu, navodeći da više neće biti papirnih faktura i pečata.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
2023 2022 siniša mali elektronske fakture e-fakture

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana