Zvanični kurs Evra za dan 12.05.21. :: 117.5783 rsd
Tekst objavljen: 24.08.2015 14:59        


Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin je, u ime Vlade Srbije, potpisao ugovor o pristupanju Srbije Programu EU za zapošljavanje i socijalne inovacije - EaSI.

Potpisan ugovor o pristupanju programu za zapošljavanje

U ime Evropske komisije ugovor je potpisala evropska komesarka za zapošljavanje, socijalna pitanja i inkluziju, Marijan Tajsen.

Kako je saopšteno, EaSI program je glavni fond Evropske unije u oblasti rada, zapošljavanja i socijalne politike, koji je otvoren i za države kandidate za članstvo u EU.

Evropska komisija je direktno preporučila Vladi Srbije pristupanje ovom programu, u okviru pregovora o pristupanju Srbije EU, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Ukupan budžet Programa za period 2014-2020. iznosi 919,46 miliona evra.
Program EaSI sadrži komponente: Progres, EURES i Mikrofinansiranje i socijalno preduzetništvo, i sve tri su veoma važne za nas.

Republika Srbija ima dobre rezultate u dosadašnjem učešću u programu Progres koji podržava projekte kojima se obezbeđuje veća usklađenost i bolja primena politika zapošljavanja, socijalne zaštite i socijalnog uključivanja i uslova rada.

Komponenta EURES pruža podršku Evropskoj mreži poslova, kao internet portalu na kojem se oglašavaju radna mesta i potražnja za radnom snagom na nivou cele EU. Pristupanjem EaSI programu Srbija bi dobila mogućnost da jača Nacionalnu službu za zapošljavanje u pogledu njene pripreme za učešće u Evropskoj mreži poslova.

Na kraju, od posebnog značaja za Republiku Srbiju je komponenta Mikrofinansiranje i socijalno preduzetništvo koja ima za cilj da poveća dostupnost mikrofinansiranja osetljivim grupama i mikro-preduzećima i poveća pristup finansijskim izvorima za socijalna preduzeća.

Na taj način bi institucije i organizacije iz Srbije po prvi put dobile pristup jednom izvoru finansiranja EU namenjenom za razvoj mikrofinansiranja i socijalnog preduzetništva.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
privatan posao posao preduzetnici zapošljavanje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana