Tekst objavljen: 09.02.2016 11:59        


Cene nafte su predahnule danas u Aziji nakon trodnevne rasprodaje, koja je za posledicu imala pad američke "lake" nafte ispod 30 dolara za barel, a analitičari upozoravaju da će aktuelne prevelike isporuke i slabost globalne privrede i dalje držati pod pritiskom "crno zlato". 

Predah za cene nafte u Aziji posle rasprodaja

Današnji blagi rast cena stiže uprkos trendu obnavljanja zabrinutosti investitora na azijskim berzama zbog perspektiva globalne ekonomije, dok iščekuju novi izveštaj o američkim zalihama nafte ove nedelje, prenosi agencija AFP.

Američka "laka" nafta WTI za isporuku u martu juče je "potonula" 3,9 odsto, na 29,69 dolara za barel, dok je "brent" za aprilske isporuke pao 3,5 procenata, na 32,88 dolara.

Međutim, cena nafte WTI je danas porasla za 1,0 odsto, na 30,01 dolar, dok je "brent" ojačao 0,4 procenta, na 33,00 dolara, dan uoči zvaničnog nedeljnog izveštaja o komercijalnim zalihama ovog energenta u SAD, koje su već na najvišem nivou od 1930. godine.

Trgovci su u ponedeljak pustili da cene padnu razočarani činjenicom da razgovori između ministara za naftu Saudijske Arabije i Venecuele o stabilizaciji prilika na tržištu nisu doneli nikakav ishod.
Postojala je nada da će Saudijci podržati sastanak Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK)- čiji je Rijad ključni član- ali oni to nisu učinili, navodi AFP.

OPEK je odbio da smanji proizvodnju, jer se bori da zadrži tržišni udeo suočen sa konkurencijom američke nafte iz škriljaca.

Cene sirove nafte pale su više od 70 odsto od sredine 2014. godine, pogođene "savršenom olujom" hiperprodukcije, prevelike ponude, slabe tražnje, usporavanja globalne ekonomije i jakim dolarom.

Uz sve to tržište je suočeno sa neizbežnim dolaskom iranske proizvodnje na svetska tržišta nakon ukidanja međunarodnih sankcija vezanih za iranski nuklearni program.

"Ovo je posebno nestabilno i teško vreme za naftu", kaže glavni analitičar kompanije CMC markets u Sidneju, Rik Spuner, za "Blumberg news".

"Tržište će i u narednih nekoliko meseci pritiskati obilne isporuke. Imamo povratak Irana na tržište, a nema znakova značajnijeg smanjenja proizvodnje u SAD dok su im zalihe na rekordnom nivou, što znači da se pritisak na cene nastavlja", rekao je Spuner, a prenosi francuska agencija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nafta cena nafte na berzi blagi rast cene nafte zalihe nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana