Tekst objavljen: 22.07.2018 11:30        


Predsednik američkih Federalnih rezervi (FED) Jerome Powell kaže da je američka ekonomija već nekoliko godina u usponu, da je tržište rada i dalje snažno, dok se inflacija kreće oko ciljanih dva odsto.

Predsednik FED najavio dalje podizanje kamata

Predstavljajući polugodišnji izveštaj o monetarnoj politici Komitetu za bankarstvo američkog Senata, Powell je izrazio uverenje da je ne samo ekonomija u dobrom stanju, već i da će se era stabilnog rasta nastaviti pod uslovom da FED donosi prave odluke o monetarnoj politici, piše SEEbiz.

Powell je u pismenom svedočenju Senatovom bankarskom odboru i njegovom odgovoru na pitanja o mogućem "trgovinskom ratu" uveliko potcenio rizike i izjavio kako bi postojao pozitivan ishod ako bi pregovori vlasti na kraju doneli svet nižih tarifa.

Dok je Powell izbegao direktne kritike predsednika Donalda Trumpa o tarifama posebno iz Kine, ali i od američkih saveznika u Evropi i dalje, priznao je da su tarife "apsolutno" pogrešan pristup i rekao da bi Sjedinjene Države "to osetile na nacionalnom nivou ako bi sankcije ostale predugo na snazi".

Njegovo svedočenje označilo je jednu od najsnažnijih afirmacija čelnika FED-a da je centralna banka dostigla svoje političke ciljeve nakon godina boreći se za izvlačenje zemlje iz duboke finansijske krize i recesije, piše SEEbiz.

- S odgovarajućom monetarnom politikom, tržište rada će ostati snažno i inflacija će ostati blizu dva odsto u idućih nekoliko godina - rekao je Powell u pripremljenim napomenama.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
podizanje kamatnih stopa odluka feda fed kamate

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana