Tekst objavljen: 05.03.2016 11:27        


Za poboljšanje uslova poslovanja potrebni su promocija preduzetničkog duha, direktna pomoć preduzetništvu, kao i promena zakonodavnog okvira, smatra menadžer programa "Pokreni se za posao" Milivoje Jovanović, iz nevladine organizacije ENEKA sa sedištem u Nišu. 

Preduzetnici su kod nas i dalje osobe drugog reda

"U Srbiji ima dosta preduzetničkih ideja, ali ne postoji sistemsko rešenje koje omogućava da se ti biznisi na pravi način pokrenu i razviju", izjavio je Jovanović Tanjugu, posle promocije Godine preduzetništva u Privrednoj komori Srbije.

"Taj proces treba ubrzati. Pored 320.000 preduzeća i firmi koje rade u Srbiji, treba nam ne 500 ili 5.000, fali nam 100.000 novih", izjavio je Jovanović, dodajući da mnoge od njih neće biti uspešne, jer su startup-ovi, ali da će 30 do 40 odsto koje prežive biti jako bitne.

On je istakao da se njegova organizacija aktivno bavi direktnom podrškom startup biznisima.
"Imamo program ''Pokreni se za posao'', koji je do sada podržao 490 preduzetnika sa teritorije cele Republike Srbije", izjavio je Jovanović, dodajući da je njegova organizacija uspela da sredstva ne obezbeđuje iz budžeta države, već iz privatnog sektora, zajedno sa kompanijom Filip Moris.

Preduzetništvo u Srbiji se, prema njegovim rečima, još ne kotira dobro, a preduzetnici su, kako je rekao, i dalje osobe drugog reda, koje se bave time zato što ne mogu da nađu posao u državnom sektoru, što se, kako navodi, mora promeniti.

Jovanović je rekao i da postoji jako dobar program "Šansa za novi početak", koji ENEKA realizuje u saradnji sa Srpskom asocijacijom menadžera, a čiji je zadatak da se radnicima koji ostanu bez posla u firmama u stečaju i restrukturiranju, daju neke nove ideje kako da pokrenu posao.

Mi smo predstavili više od 200 različitih ideja koje mogu da se pokrenu sa dve do pet hiljada evra u oblasti poljoprivrede, zanatstva i proizvodnje i oblasti usluga, naveo je Jovanović.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
pomoć preduzetnicima mladi preduzetnici startup biznis plan

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana