Tekst objavljen: 12.06.2015 10:01        


Međunarodni monetarni fond (MMF) je danas saopštio da Grčka i njeni međunarodni kreditori nisu ostvarili napredak u premošćavanju razlika. Nekoliko sati nakon sastanka grčkog premiejra Aleksisa Ciprasa sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i predsednikom Francuske Fransoom Olandom, MMF je poručio da nijedna od velikih prepreka u pregovorima nije preskočena, prenosi agencija Frans pres.

Pregovori MMF-a i Grčke bez napretka

"I dalje postoje neslaganja u većini ključnih oblasti i u poslednje vreme nema nikakvog napretka na rešavanju tog problema. Veoma smo daleko od sporazuma", rekao je portarol MMF-a Geri Rajs.

Vlada u Atini već četiri meseca pregovara sa kreditorima, kojima je ponudila reformu penzionog sistema, poreza na dodatu vrednost i povećanje primarnog budžetskog suficita, ali i zahtevala od kreditora otpis dela duga.

"Plate i penzije čine 80 odsto primarne budžetske potrošnje u Grčkoj. Nije moguće da ta zemlja ostvari srednjoročne budžetske ciljeve bez reformi, pogotovo na polju penzija, penzioni sistem je neodrživ i to je svima jasno", naveo je Rajs.

On je, međutim, dodao da MMF ne želi da uskrati primanja najsiromašnijim Grcima. "Penzioneri sa najnižim primanjima bili bi zaštićeni u okviru reformi", rekao je Rajs.

Predsednik Evropske unije Donald Tusk pozvao je danas Grčku da "prestane sa kockanjem" i da postigne sporazum o dužničkoj krizi posle petomesečnog zastoja u pregovorima sa kreditorima.
"Više nema vremena za kockanje. U narednim danima, bojim se da neko ne kaže igra je gotova", rekao je Tusk.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Deki 12.06.2015 13:12

    *ebe se grcima za evropom

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Grčka grčka kriza aranžman sa mmf Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) međunarodni kreditori sporazum grčke i kreditora

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana