Tekst objavljen: 07.05.2014 10:30        


Priličan broj naših ljudi budi se svako jutro s glavoboljom zbog neplaćenih računa. Gomilaju nam se komunalni računi, oni za telefon i kablovsku pretplatu pa neplaćene rate za kredit, električnu energiju.

Prezaduženi građani kriju imovinu od izvršitelja

Nije to samo briga zbog neizmirenih obaveza. Dužnici sve više strepe da će im na vrata zakucati sudski izvršitelji, piše Dnevnik.
 

Stranke treba da znaju da izvršitelji imaju legitimacije. Kada počne postupak izršenja, on je obavezan da stranki pokaže legitimaciju. Ukoliko postupak obavlja pomoćnik izvršitelja, i on je dužan da pokaže pomoćničku legitimaciju, odnosno ovlašćenje koje je potpisao izvršitelj. Ukoliko su dužnci i pored toga nepoverljivi, mogu posetiti sajt Komore izvršitelja. Tu je imenik izvršitelja i svaki građanin može dobiti sve profesionalne podatke o njima.
Kada je dužnik utužen i postupak se okonča pa stigne presuda o prinudnoj naplati, ona neminovno sledi. U slučajevima komunalnih i sličnih dugova na scenu stupaju privatni izvršitelji. Počeli su da rade pre nekoliko godina, ali još uvek nemamo broj koji je standard u evropskim zemljama.

Ima li smisla skrivati se od poverioca? Odgovor na to pitanje je negativan. Ukoliko osoba čija imovina će se pleniti i prodavati izbegava da primi rešenje, ono će se naći na oglasnoj tabli suda i to se smatra kao i da je uručeno.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

A šta se događa kada stvari budu zaplenjene i prodaja krene? Ukoliko se pleni novac s računa, piše Dnevnik, skida se do dugovane sume. Ako ga nema ili to nije dovoljno da se pokriju potraživanja, prelazi se na plenidbu pokretnih pa nepokretnih stvari.

A kako tu stvari stoje lako je videti: to je mala robna kuća tehnike, nameštaja i još koječega. U ponudi je ovih dana bio TV aparat marke „simens“ za 15 evra pa nešto skuplji „samsung“ – 21 evro. Tu je crna fotelja za 15 evra pa stilska garnitura za 800 evra.

Što se tiče dužnika, najbolje bi bilo da postignu dogovor o izmirenju obaveza pre sudskog spora. Reprograme danas odobravaju mnogi – i poreznici, i banke, i komunalna preduzeća. Zato je bolje obratiti se za pomoć posle prvog neplaćenog računa i ne čekati suđenje, presudu pa izvršitelje.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zaduženost prezaduženost dužnici dugovi uterivači

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana