Zvanični kurs Evra za dan 28.10.20. :: 117.5904 rsd
Tekst objavljen: 24.06.2019 11:50        


Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine i telekomunikacija Tatjana Matić rekla je da je suština novih zakonskih rešenja koja se odnose na trgovinu da se pomogne razvoj te oblasti, posebno nekih oblika kao što je elektronska trgovina i internet prodaja.

Prikriveni inspektori kreću u "patrolu"

Vlada Srbije je krajem prošle nedelje usvojila Predloga nacrta zakona o trgovini, a pre toga i Predlog izmena i dopuna Zakona o elektronskoj trgovini.

Kao novina za borbu protiv sive ekonomije u trgovini biće uveden i institut „misteri šopera”, koji će inspekciji dati mogućnost prikrivene kupovine da bi došla do dokaza o nelegalnoj prodaji.

Prikrivenu kupovinu koristiće inspektori kada osnovano sumnjaju da lice obavlja delatnost kao neregistrovani subjekat ili da ne izdaje račun i kada ne mogu na drugi način da pribave dokaze ili je pribavljanje dokaza o tome da li je, na primer, privrednik registrovan i da li izdaje fiskalni račun otežano. Inspektor kupovinom, kao tajni kupac, prikuplja dokaze i činjenice i tek nakon toga pokazuje službenu legitimaciju i nalog za inspekcijski nadzor.

Taj način se već koristi u drugim razvijenim državama i oruđe je u rukama inspektora u borbi s nesavesnim privrednicima.

Tatjana Matić je rekla da je do sada, zbog nedefinisanih pravila, na internetu bilo mnogo sive ekonomije. Kako je kazala, sada su definisani novi pojmovi, kao što su elektronska prodavnica i elektronska platforma. Istakla je da će to doprineti smanjenju sive ekonomije i razvoju oblasti trgovine na internetu.

– Nova regulativa u oblasti elektronskog trgovanja robom i uslugama doprineće približavanju našeg tržišta evropskim i svetskim standardima, a i time i bržem razvoju naše digitalne ekonomije i društva – izjavila je Tatjana Matić.

Ona je dodala da je broj korisnika elektronske trgovine u Srbiji porastao s 18 odsto na 30,9.

– Idemo ka tome da se naši kupci osećaju sigurno – istakla je sekretarka. – Pravi se i akcioni plan elektronske trgovine i on će biti gotov do 1. septembra.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
misteri šoper mistery shopper poreski inspektori inspektori tatjana matić

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana