Tekst objavljen: 20.01.2016 16:18        


U protekle tri godine primetan je trend smanjenja nezaposlenosti mladih, izjavila je danas pomoćnica ministra omladine i sporta Snežana Klašnja i dodala da se očekuje da se u ovoj godini taj trend nastavi.

Primetan trend smanjenja nezaposlenosti mladih

"Statistički posmatrano, mi znamo da je stopa nezaposlenosti mladih u Srbiji visoka, i u poređenju sa zemljama EU možemo reći da je zaista visoka, ali ima i zemalja koje takođe imaju isti problem, iako su članice EU", rekla je Klašnja na konferenciji "Zajedno stvaramo više mogućnosti za zapošljavanje mladih".

Klašnja je ukazala na statističke podatke, da je u 2014. godini u odnosu na prethodnu, za oko tri odsto smanjena nezaposlenost među mladima - sa 39,5 na 36,5 odsto. Podaci za 2015. godinu još nisu gotovi.

To daje nadu da sve mere i aktivnosti koje se preduzimaju ipak daju rezultate, navela je ona i dodala da se očekuje nastavak tog trenda i u 2016. godini.

Očekujemo u ovoj godini još bolje rezultate, rekla je Klašnja i dodala da su zapošljavanje, participacija i obrazovanje ključni faktori.

Kako je kazala, mladi moraju biti aktivni kako bi se snašli u svetu rada.
Što se tiče podrške Ministarstva, ona je kazala da je od svih projekata koje je finansiralo, 37 usmereno ka upošljivosti mladih ljudi.
Oko 93 miliona ona dinara je opredeljeno za te namene.

Ona je navodeći postignute rezultate u 2015. rekla da je 222 mladih prošlo kroz programe stručne prakse, oko 389 njih je našlo posao, a otvoreno je 57 kompanija.

"Veoma je važno dati podstrek mladima da se bore za svoju budućnost", rekla je Klašnja.
Nikola Petković iz Omladinskog centra "Zajedno stvaramo..." rekao je da taj centar u saradnji sa Mokrogorskom školom menadžmenta i Srpskom asocijacijom menadžera uz podršku Ministarstva omladine i sporta realizuje projekat "Istraži posao-pokreni posao".

Tim projektom se, kako je kazao, kroz neformalno preduzetničko obrazovanje mladih i povezivanje sa privatnim sektorom, razvoj njihovih ideja i preduzetničkog duha i podrška njihovom povezivanju sa kompanijama cilju realizacije stručne prakse i potencijalnog zaposlenja direktno utiče na jedan od glavnih problema u Srbiji.

Projekat se, dodao je Petković, realizuje u pet gradova u južnoj i istočnoj Srbiji-Niš, Leskovac, Vranje, Pirot i Zaječar.

Grupa od 20 mladih obučena je za vršnjačke edukatore /promotere na temu omladinske politike.
Tokom projekta promovisani su primeri dobre prakse mladih koji su prošli programe koji podstiču zapošljivost i zaposlenost mladih putem medija i društvenih mreža.

Kako je rečeno na konferenciji, zapošljivost i zaposlenost mladih je jedan od strateških ciljeva nedavno usvojene Strategije za mlade od 2015. -2025.

Kako ističu, iskustvo koje mladi steknu u preduzetničkom obrazovanju povećava mogućnost otvaranja novih kompanija, samozapošljavanja, stvaranja novih radnih mesta, ali i sticanja samopouzdanja i jačanja kreativnosti i društvene odgovornosti kod mladih ljudi.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
mladi posao za mlade stručna praksa zapošljavanje mladih

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana