Tekst objavljen: 08.06.2015 15:18        


Predsednik Izvršnog odbora Eurobanke Filipos Karamanolis izjavio je danas da su u Srbiji primetni znaci stabilizacije kod nenaplativih kredita preduzeća u odnosu na period u odnosu na kraj 2013. i početak 2014. godine, ali bi trebalo i dalje biti na oprezu. 

Primetni znaci stabilizacije loših kredita

Karamanolis je, na Ekonomskom forumu na kojem je Tanjug BIZ medijski partner, podsetio da je Narodna banka Srbije, u saradnji sa Međunarodnim monetarnim fondom, Evropskom bankom za obnovu i razvoj i drugim međunarodnim i domaćim relevantnim faktorima, najavila inicijativu vezano za rešavanje problema loših kredita.

Tu je, ocenio je prvi čovek Eurobanke u Srbiji, važno i da se pravosudni sistem "ubrza".
Prema njegovim rečima, bankarski sektor je likvidan, što je od velikog značaja, budući da su banke likvidne do dobrih performansa realne ekonomije.

"Banke su likvidne i dobro kapitalizovane, ali visok nivo nenaplativih kredita negativno utiče na kreditiranje. Uz to slabi tržnja preduzeća za zajmovima i apetit banaka da preuzmi veći rizik", rekao je Karamanolis i dodao da Eurobanka nastoji da očisti bilanse od loših kredita.

On je podvukao da je Srbija uspela da privuče neke od najboljih bankarskh grupacija iz Evrope, a to je važno, jer je uloga banaka krucijalna u razvoju privrede. U tom smislu je i Eurobanka, kazao je, posvećena podržavanju srpske privrede.

Karamanolis se osvrnuo na majske poplave iz 2014. kada je privreda je bila na kritičnoj raskrsnici, i naveo da su sada, godinu dana kasnije već su primetni pozitivni pomaci.

"Fiskalna konsolidacija daje rezultate, deficit je smanjen u prvom kvartalu, a prognoza BDP-a je korigovana na više. Sporazum sa MMF je još jedan značajan korak za zemlju pozitivan događaj za zemlju", rekao je on.

Prema njegovim rečima, potrebno je unaprediti rad menadžmenta u javnim preduzećima, jer bi bolji rad državnih firmi doneo više novca u budžet. Takođe, navodi, neophodna je i reforma penzionog sistema.
Karamanolis je pozdravio ambiciozan cilj vlade da se ove godine pomeri na rang listi Svetske banke Duing biznis, jer je dobro poslovno okruženje, kako kaže, značajno za privlačenje stranih investicija, što povećava i zaposlenost.

"Vlada to razume, i premijer Aleksandar Vučić je već učinio neke korake u tom pravcu", rekao je Karamanolis.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
loši krediti stabilizacija krediti nenaplativi krediti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana