Tekst objavljen: 25.11.2018 16:10        


Izvršitelji bi ubuduće mogli prinudno, sa računa, da naplaćuju maksimalno do polovine umesto sadašnjih najviše dve trećine plate ili penzije. Ovo je jedno od rešenja koje nudi Radna grupa Ministarstva pravde, zadužena za izmene Zakona o izvršenju i obezbeđenju.

Prinudna naplata može do pola plate

- Radna grupa, imajući u vidu da određeni, ne tako mali broj dužnika, kojima se zbog duga uzimaju dve trećine zarade, nisu u mogućnosti da obezbede sebi minimum egzistencije, razmatra mogućnost da se cenzus pomeri sa dve trećine na polovinu primanja - kažu za "Novosti" u Ministarstvu pravde.

Velika novina je i uspostavljanje platforme za e-Aukciju. To znači da će sve prodaje nepokretnosti koje sprovodi javni izvršitelj biti organizovane onlajn.

KAZNE ZA NEPRAVILNOSTI

Izvršitelji su dali nemerljiv doprinos skraćenju trajanja izvršnog postupka, ističu u Ministarstvu pravde:

- Kada je u pitanju kontrola njihovog rada, nju kontinuirano vrše Komora javnih izvršitelja i Ministarstvo, a sve utvrđene nepravilnosti se sankcionišu disciplinskom merom ili razrešenjem.

- Uvođenje ovakvog načina prodaje nepokretne imovine dužnika vodi transparentnijem postupku, smanjenju mogućnosti zloupotrebe, kao i pravičnijem postupku prodaje nepokretnosti - kažu u ovom resoru.

Uporedo sa izmenama zakona, koje usvaja Narodna skupština, Ministarstvo razmatra i mogućnost izmena tarifa koje usvaja ministar pravde. U planu je smanjenje troškova izvršnog postupka, kao i naknade izvršitelja u slučajevima gde je uložen minimalni rad. Na primer, kada je, zahvaljujući sistemu koji javni izvršitelji koriste i povezanošću sa Narodnom bankom, izvršiteljima potrebno samo nekoliko "klikova mišem" kako bi postavili administrativnu zabranu na primanja dužnika. U Ministarstvu smatraju da je to radnja čija naplata nije neophodna.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ovo će, inače, biti druga izmena pomenutog zakona, koji je, kako podsećaju u resoru pravde, doprineo da se do sada reši više od 1,3 miliona starih predmeta. Izvršitelji su, dodaju, preuzeli u velikoj meri nadležnosti od sudova u postupku izvršenja kako bi sam postupak postao efikasniji, a na hiljade građana, koji su godinama čekali na izvršenje pravnosnažne presude, došlo je do pravde. Ujedno, jedna od najvećih zamerki EU, kada je efikasnost srpskog pravosuđa u pitanju, upravo je bila trajanje izvršnog postupka.

U nameri da Zakon o izvršenju dodatno unapredi, Ministarstvo je u maju ove godine formiralo Radnu grupu, koja će uraditi nove izmene propisa s ciljem da budu otklonjene sve uočene nejasnoće u primeni i da se unapredi postojeći sistem.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
dug naplata sudski izvršitelji izvršitelji

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana