Tekst objavljen: 10.12.2015 14:09        


Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović izjavio je danas da je vlada u 2015.godini bila uspešna u smanjenju deficita i finansijskoj konsolidaciji, ali i upozorio da je dovedeno u pitanje puno ostvarivanje trogodišnjeg plana konsolidacije, s obzirom na to da su dve ključne mere, poput smanjenja plata i penzija i naplate poreza, iscrpljene.

Privatizacija Telekoma utiče na dug a ne na budžet

"Budžet za 2016. godinu na papiru odgovara trogodišnjem planu fiskalne konsolidacije, ali je pitanje da li će se taj plan i ostvariti pošto su iscrpljena dva glavna mehanizma - smanjenje plata i penzija i naplata poreza.

Fiskalni deficit treba da se umanji za 600 miliona i da padne ispod tri odsto ekonomskog proizvoda. U tom slučaju zaustaviće se rast duga i okrenuti putanja ekonomije", rekao je Petrović za TV N1 .

Petrović je kazao da privatizacija Telekoma, o kojoj će danas odlučiti premijer Aleksandar Vučic, neće uticati na budžet, ali može na visinu duga.

"Plan je bio da se novac od prodaje Telekoma iskoristi za otplatu duga i to onog najskupljeg dela, a drugi za infrastrukture", kaže Petrović.

Fiskalni savet imao je primedbu da je budžet za 2016. godinu netransparentan u delu koji se odnosi na novac planiran za javna preduzeća i subvencije investitorima. Petrović kaže da je Vučić taj deo obrazložio u Skupštini Srbije i izlistao preduzeća kojima je novac namenjen, ali dodaje da je to trebalo da uđe u zakon o budžetu.

"Premijer je izlistao javna preduzeća, ali to treba da vide poslanici, javnost, da uđe u zakon o budžetu. Vidi se da među tim preduzećima nema iznenadenja, ali se pojavljuju problemi kod drugih preduzeća koja nisu na tom spisku, kao RTB Bor, koji ima dug koji je država garantovala, a sledeće godine 23 miliona dolazi na naplatu. Država će morati deo toga da preuzme", napominje direktor Fiskalnog saveta.

Smanjenje državnog aparata kroz smanjenje broja zaposlenih nije dalo očekivane rezultate, smatra on i podseća da je 2014. projektovano da država otpusti 75.000 ljudi, što je, kako tvrdi, i tada bila preterana brojka i stvar političke ekonomije kako se ne bi prešlo na mnogo bolniju meru, u vidu drastičnijeg smanjenja plata i penzija.

Za ovu godinu je bilo planirano otpuštanje oko 25.000 ljudi, ali je broj zaposlenih smanjen za pet do sedam hiljada, koliko ih je otišlo u penziju.

"Nema jasnih planova i analiza koji su to sektori u kojima bi trebalo da bude otpuštanja, gde i koliko ljudi treba da ode. Ako toga nema, veća je šteta nego korist od otpuštanja", ocenio je Petrović.

Prema njegovom mišljenju, vlada je iscrpela i drugu glavnu meru u zaustavljanju rasta duga, a to je smanjenje plata i penzija. Ove godine došlo je do povećanja tih ličnih primanja, a profesor Petrović ocekuje da će se isto desiti i u 2016. i 2017. godini.

"To je bila uporišna mera, da plate i penzije ostanu nepromenjene. Pošto nisu, prepolovljeni su efekti dve osnovne poluge u smanjenju budžetskog deficita", ističe Petrović.

Ipak, segment u kojem je, kako smatra, moguće nešto uraditi je povećanje naplate poreza, ali uz sveobuhvatnu reformu poreske uprave.

"Reforma poreske uprave je jedna od ključnih reformi koja se već dve godine odlaže, a još je ministar Krstić predstavljao modele te reforme. Tu je značajan izvor prihoda", naglašava predsednik Fiskalnog saveta.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
reforme budžet privatizacija Telekom Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana