Tekst objavljen: 16.05.2014 16:00        


Uredba o subvencionisanju kamata po kojoj će privreda moći da dobije dinarske kredite sa kamatom od maksimalno 5,45 odsto godišnje, stupila je na snagu. Subvencionisanje kamatne stope vrši se za kredite odobrene sa rokom vraćanja do 18 meseci, od čega je period počeka najviše do šest meseci.

Privredi stižu subvencionisani krediti, kamata do 5,45%

Vlada Srbije usvojila je uredbu na sednici 15. maja, a premijer Aleksandar Vučić ranije je rekao da očekuje da će na osnovu 60 miliona evra koje će obezbediti država za subvencionisanje kredita, privreda dobiti 1,2 milijarde povoljnih kredita.

Krediti će se odobravati u dinarima za održavanje likvidnosti, finansiranje trajnih obrtnih sredstava i refinansiranje kredita kod iste banke. Nije moguće koristiti subvencionisane kredite za refinansiranje kredita kod druge banke.

Uredbom je ograničeno da refinansiranje kredita kod iste banke ne može biti više od 15 odsto ukupno odobrenih subvencionisanih kredita i da velika preduzeća mogu da dobiju najviše 20 odsto ukupno odobrenih kredita.

Predviđeno je da preduzetnici i mikro preduzeća mogu da dobiju kredita do 10 miliona dinara, mala preduzeća do 100 miliona dinara, srednja do 400 miliona, a velika preduzeća do 500 miliona dinara.

Jednokratna naknada za obradu kredita koju naplaćuje banka može da bude do 0,5 odsto iznosa kredita.

U Uredbi se navodi i da za subvencionisanje kamate nije potrebno izdvojiti sredstva u budžetu Srbije za 2014. godinu, dok će iz budžeta za 2015. biti izdvojeno tri milijarde dinara, a 2016. godine 3,9 milijardi dinara.

Novac za subvencionisanje kamata bankama će biti plasiran preko Fonda za razvoj Srbije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
krediti uz subvenciju krediti uz subvenciju države subvencije subvencije za privredu subvencije za privredu Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana