Tekst objavljen: 24.05.2015 13:00        


Privredni indeks Srbije je 79, od mogućih 100 bodova, što znači da ima najpozitivnije privredno okruženje u regionu, pokazalo je istraživanje "Privredni barometar Jugoistočne Europe" koje je sačinilo Austrijsko kreditno osiguranje Prisma i GfK Austria.

Privredni indesk Srbije najveći u regionu

Prema tom istraživanju, sprovedenom u decembru prošle godine na uzorku od po 150 malih i srednjih firmi korporacija u četiri zemlje regiona, privredni indeks za Sloveniju iznosi 69 bodova, a za Srbiju i Bosnu i Hercegovinu 79 bodova. Privredni indeks Hrvatske je 64 boda i najmanji je među četiri zemlje regiona, pokazalo je istraživanje čiji su rezultati danas predstavljeni u Zagrebu.

Indeks, kako je objasnila stručnjak za rizike u Prismi Gudrun Majeršic (Meiersctz), obuhvata procenu ukupne privredne situacije u zemlji, uvozno-izvozne i investicijske aktivnosti i ponašanja u plaćanju, preneo je Tportal.

Što je indeks veći to je privredno okruženje u nekoj zemlji pozitivnije, kazala je Majeršic, dodajući da je istraživanje pokazalo i da su 'Hrvati nezadovoljni svojom privrednoma situacijom, ali i da u idućih 12 meseci 48 posto ispitanih kompanija očekuju poboljšanja, jer smatraju da je 'dno' već dostignuto i da se dugotrajna recesija i pritisak vrlo restriktivnih uslova kreditiranja, neefikasne birokratije i korupcije mora početi okretati na "pozitivu''.

Istraživanje pokazuje i da komapnije u Hrvatskoj očekuju povećanje investicija i obima uvoza i izvoza, što vežu i za povećana sredstva iz EU fondova, a njih 18 posto najavljuje povećanje investicija.

Samo 26 posto firmi u Hrvatskoj žali se na 'vrlo loše' ponašanje u plaćanju kao važan privredni indikator. Još manje se na to, 21 posto, žale u Srbiji, a najviše, po 31 odnosno 32 posto kompanije u BiH i Sloveniji.

Među kompanijama u četiri zemlje, one iz Srbije su najoptimističnije u odnosu na budućnost, uprkos objektivno lošim podacima za tu zemlju, odnosno 41 posto srpskih firmi trenutnu situaciju ocenjuje vrlo dobrom. U Sloveniji i Hrvatskoj tako smatra tek svaka peta firma, a u BiH njih 31 posto.

Srbi su s 48 posto pozitivnih ocena prvi i u proceni idućih 12 mjeseci, sličan postotak je i među hrvatskim firmama koje su pak prve u 'skoku' pozitivnih ocena sa sadašnjih 19 na blizu 48 posto, dok je to pozitivno u BiH ocenilo njih 33 posto, a u Sloveniji 24 posto.

Razlike su nešto veće kada su u pitanju želje za investicijama u idućih 12 meseci, pa tako u Hrvatskoj i Sloveniji to želi po 20 posto firmi, u Srbiji 28 posto, a u BiH 30 posto.

Što se tiče trgovinskih tokova, za Srbiju su glavni kupci u BiH, Crnoj Gori i Sloveniji. Za samo 8,0 posto ispitanih u Hrvatskoj je to Austrija, a najviše, 15 posto, isporučuje u Italiju, 14 posto u Sloveniju i 11 posto u Nemačku.

Glavni kupci za Slovence su u Nemačkoj, Austriji i Hrvatskoj, a za BiH u Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
investicije privredni rast kompanije privredni indeks kompanije u regionu

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana