Tekst objavljen: 19.08.2017 17:25        


Udeo loših kredita u ukupnom dugu privrede i stanovništva prema bankama u našoj zemlji i dalje se smanjuje. Uz naplatu, otpis i prodaju duga, beleži se i rast novih pozajmica.

Problematičnih zajmova je manje

Bankari su protekle godine otpisali 45 milijardi dinara problematičnih kredita, a za 30 milijardi dinara su ih prodali, odnosno ustupili firmama koje se bave naplatom potraživanja. Prema podacima Narodne banke Srbije, banke su od problematičnih dužnika tokom 2016. ipak uspele da naplate 87 milijardi dinara loših zajmova, pa je sve ovo zbirno dovelo da pada udela problematičnih kredita u ukupnim - na nivo od 17 odsto krajem 2016. godine, što je najniži nivo u pet godina. Ovaj procenat je krajem juna, prema preliminarnim podacima NBS, dodatno snižen na 15,58 odsto.

Ukupni krediti privrede i građana na kraju 2016. iznosili su 1.784 milijarde dinara.- Ukupni neto krediti privredi bili su 873 milijarde dinara, od čega je 85 odsto u stranoj valuti, najvećim delom u evrima - ističu u NBS. - Ukupni neto krediti stanovništvu su na kraju 2016. iznosili 775 milijardi dinara, od čega se 345 milijardi odnosilo na stambene zajmove.

Srbija je 2009. u krizu ušla s relativno visokim učešćem problematičnih kredita od 11,3 odsto, posle čega je usledio njihov rast.- Pad broja problematičnih kredita na 17 odsto krajem 2016. predstavlja značajan godišnji pad od 4,6 odsto - ističu u NBS. - To je rezultat smanjenja ukupnih problematičnih kredita bankarskog sektora na 345,8 milijardi, a i rasta kreditne aktivnosti.

NAJVEĆI PAD U GRAĐEVINI I TRGOVINI

Sektori građevine i trgovine beleže najveći pad problematičnih zajmova od početka prošle do kraja maja ove godine - u trgovini za 22 milijarde dinara, a u građevini za osam milijardi dinara. Uprkos znatnom smanjenju, građevinski sektor i dalje među svim privrednim granama ima najveće učešće problematičnih kredita - 30,3 odsto. - Kada je reč o sektoru stanovništva, učešće problematičnih kredita u toku 2016. kontinuirano se smanjivalo i na kraju godine je iznosilo 10 odsto - ukazuju u NBS.

Učešće problematičnih kredita i dalje je znatno više u sektoru privrede nego u sektoru stanovništva. Na kraju 2016. godine učešće problematičnih kredita u ukupno odobrenim kreditima privredi iznosilo je 17,2 odsto, što je za četiri i po procentna poena manje nego na kraju 2015. godine.- Posmatrano po valutama, smanjen je nivo problematičnih kredita preduzeća i u dinarima i u deviznom znaku - ukazuju u NBS.

- Učešće problematičnih kredita u deviznom znaku u ukupnim kreditima u deviznom znaku smanjeno je za šest odsto, dok je, za razliku od 2015, u 2016. godini smanjeno i učešće problematičnih kredita u dinarima u ukupnim kreditima u dinarima za 5,7 odsto. aralelno s procesom oslobađanja bilansa banaka od problematičnih potraživanja, u NBS očekuju dalji porast novoodobrenih kredita.

- Premda je najveći rast potraživanja registrovan u sektoru trgovine, on je zabeležen i u drugim sektorima: poljoprivredi, rudarstvu, prerađivačkoj industriji, građevinarstvu i nekretninama - navode u centralnoj banci.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
loši krediti problematični krediti krediti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana