Tekst objavljen: 09.11.2015 13:36        


Srpska narodna partija protivi se prodaji Telekoma, posebno ne u ovom trenutku, a nikako ispod cene od 1,48 milijardi dinara, ocenjuje predsednik stranke Nenad Popović. Popović smatra da je Telekom strateški važan za Srbiju, te da uspešno posluje.

Prodaje Telekoma, posebno ne ispod 1,48 milijardi

"Da je neko pre osam godina za vecinski udeo u Telekomu platio 1,2 milijarde evra, do sada bi već kroz neto dobit vratio sav uloženi novac i već od ove godine bi mogao da zadržava za sebe čist profit", piše Popović u autorskom tekstu za Novu srpsku političku misao, i procenjuje da se u ovom trenutku za to preduzeće ne može dobiti odgovarajuća cena.

Prema njegovim rečima, Telekom Srbije je od 2007. do prošle godine ostvario neto profit veći od 1,2 milijarde evra, što je za 450 miliona evra više novca nego što se u Srbiju slilo po osnovu direktnih stranih investicija u 2012. godini.

U, međuvremenu, dodaje, dugovi Telekoma su smanjeni za gotovo skoro 600 miliona evra.
Neto profit Telekoma, kako dodaje, nikada nije bio manji od 100 miliona evra godišnje, a u poslednje tri godine stalno raste - sa 109 na 139, pa na 152 miliona evra.

Uz to, Telekom je u prethodnih šest godina uspeo da za dve trecine smanji svoju zaduženost, sa 910 na 332 miliona evra.

"Ako se Vlada bude vodila ekonomskom logikom, cena plaćena grčkom OTE-u mora biti "crvena linija", koju ne sme da pređe, da ne bi ostala kraćih rukava. To znači da ne bi smeli da pomišljaju da za manje od 1,48 milijardi evra prodaju 58,11 odsto državnih i 20 odsto sopstvenih akcija Telekoma, koje će automatski pripasti novom većinskom vlasniku", ističe Popovic.

On je ukazao i na činjenicu da bi kupac automatski postao i vlasnik zavisnih preduzeća - Telekoma Srpske i M:tel-a u Crnoj Gori, u koje je Telekom Srbija uložio milijardu evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
zaduženost telekoma Telekom Srbija prodaja Telekoma poslovanje telekoma

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana