Tekst objavljen: 18.01.2017 16:06        


Cene nafte su pale na trgovanju u Njujorku, izgubivši ranije dobitke, nakon što je šef Međunarodne agencije za energetiku (IEA) predvideo rast isporuka iz SAD-a. 

Prognoza šefa IEA sasekla cene nafte

Cena naftnih fjučersa oslabila je za 1,6 odsto posle izjave izvršnog direktora IEA Fatiha Birola da će više cene "crnog zlata" izazvati "značajno" povećanje proizvodnje iz škriljaca u SAD, budući da članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i drugi proizvođači smanjuju ponudu, prenosi agencija "Blumberg".

Dan ranije, najveći izvoznik iz sastava OPEK-a, Saudijska Arabija, najavila je da će proizvodnju srezati više nego što je planirano kako bi povećana tražnja pomogla ponovnom uravnoteženju tržišta.

"Američka proizvodnja nafte iz škriljaca će sasvim sigurno snažno reagovati (na rast cene)", rekao je Birol jutros u razgovoru za "Blumberg" televiziju u Davosu.

"Cenovni nivo od 56 do 57 dolara po barelu, biće mnogim akterima u američkom sektoru nafte iz škriljaca savršen razlog za proizvodnju", ocenio je on.

Američka "laka" nafta WTI za isporuku u februaru skliznula je naniže za 83 centa na 51,65 dolara po barelu na robnoj berzi u Njujorku u 10,16 časova pre podne po londonskom vremenu. Ukupan obim trgovanja bio je oko 8,0 odsto ispod 100-dnevnog proseka. Cena WTI nafte je juče bila u usponu za 11 centi na 52,48 dolara.

Severnomorska nafta "brent" za martovske isporuke pala je za 86 centi na 54,61 dolar po barelu na ICE evropskoj berzi fjučersa u Londonu. Ovaj tip nafte, koji se smatra globalnom referencom na tržištu "crnog zlata", juče je oslabio za 39 centi na 55,47 dolara.

Zalihe sirove nafte u SAD-u pale su za 1,0 milion barela prošle nedelje, navodi se u istraživanju "Blumberga", objavljenom uoči sutrašnjeg zvaničnog izveštaja američke Uprave za energetske informacije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte nafta SAD

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana