Tekst objavljen: 30.12.2016 15:21        


Ukupan promet na Beogradskoj berzi je tokom 2016, drugu godinu za redom, zabeležio rast, posle prethodnog višegodišnjeg negativnog trenda.  

Promet na Beogradskoj berzi skočio 75 odsto u 2016.

Ovogodišnji promet je za preko 75 odsto viši u odnosu na prethodnu godinu, kada je obim trgovanja zabeležio rast od tek nešto iznad 10 procenata, i predstavlja najveći godišnji promet na domaćem tržištu u poslednjih sedam godina, odnosno od 2009, saopšteno je danas sa Beogradske berze.

Istovremeno, vrednosti indeksnih pokazatelja Berze takođe su zabeležile značajan rast u posmatranom periodu.

Iako je veći deo godišnjeg prometa zabeležen u trgovanju državnim dužničkim hartijama, i rezultati u trgovanju akcijama, posebno kada je u pitanju kretanje cena pojedinačnih hartija, svedoče da domaći i strani investitori prepoznaju određene kompanije kao dobru investicionu alternativu, na duži ili kraći rok, napominju sa Berze.

Regionalna pozicija Beogradske berze, kako dodaju, takođe potvrđuje potencijal koji ima srpsko tržište kapitala.

Samo nekoliko meseci nakon pokretanja projekta, Beogradska berza se tokom 2016. priključila SEE Link platformi, namenjenoj za trgovanje hartijama od vrednosti na regionalnom nivou, čime je investitorima i klijentima investicionih kompanija iz drugih zemalja regiona značajno olakšan pristup hartijama kojima se trguje na Beogradskoj berzi.

Regionalno liderstvo Beogradske berze je, kako se ocenjuje, dodatno potvrđeno brojem i strukturom učesnika i govornika na 15. Međunarodnoj konferenciji Beogradske berze organizovanoj početkom novembra, u okviru koje je održana i 6. Regionalna investitorska konferencija.

U saopštenju se dodaje da je u ovoj godini kvalitativno unapređen trgovački sistem BELEX FIX, uvođenjem naloga sa posebnim uslovima izvršenja, "iceberg", "fill or kill" i "immediate or cancel", koji investitorima omogućavaju veću slobodu prilikom formulisanja svoje strategije i nastupa na tržištu.

Pored toga uveden je i koncept statičke zone fluktuacije kojim se omogućava aktiviranje vanrednih procedura u toku trajanja trgovačkog dana, kako bi se, u slučaju većih pomeranja cena za pojedinačnu hartiju, omogućilo efikasnije prilagođavanje tržišta novonastalim okolnostima.

Očekivanja za narednu godinu na srpskom tržištu u značajnoj meri zavise od eksternih faktora, poručuju sa Beogradske berze i dodaju da će nastaviti u pravcu motivisanja nekih od domaćih privatnih kompanija da dodatna sredstva za poslovanje prikupe putem mehanizma inicijalne javne ponude, kao i apela da se proces privatizacije i korporativizacije velikih javnih preduzeća obavi upravo putem tržišta kapitala.

Da bi se bilo koji od ovih procesa i praktično realizovao, u ovom trenutku je neophodna podrška prevashodno državnih institucija, kao i unapređenje celokupnog procesa izveštavanja i transparentnosti poslovanja domaćih privrednih subjekata, zaključuju na Beogradskoj berzi i izražavaju nadu će neki od tih procesa bar biti započeti u 2017.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Beogradska berza Glavni indeks Beogradske berze promet na berzi akcije na berzi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana