Tekst objavljen: 02.06.2018 16:02        


Prosečna kupovina građana Srbije iznosi svega nešto više od 450 dinara, dok su računi nešto veći u Beogradu - 600 dinara. U maloprodaji godišnje kupci ostave u proseku 60.000 dinara, pokazuju podaci sektorske analize tržišta maloprodaje u nespecijalizovanim prodavnicama pretežno hranom, pićem i duvanom.

Prosečan račun građana Srbije je 450 dinara

Analiza koju je izradila Komisija za zaštitu konkurencije ukazuje da je za tri godine povećan broj objekata u maloprodaji i to za 19 odsto, kao i da je za petinu uvećana njihova površina.

- Tržište nije zasićeno, znači da ima prostora za nove igrače, ističe se u izveštaju.Od ukupnog broja maloprodaje, osamdeset odsto čine prodavnice klasičnog tipa ge prodavac uslužuje kupce, ka o imanje samouslužne radnje. Samo jedan odsto od ukupnog broja čine hipermarketi odnosno objekti veći od dve hiljade kvadrata. Prosečna veličina maloprodajnog objekta je 200 kvadrata.

Najjači po prihodima i površini objekataNajvećih deset maloprodajnih lanaca učestvuje sa 65 odsto u ukupnoj prodajnoj površini, dok svi ostali učesnici pojedinačno imaju manje od 1,4 odsto tržišnog učešća.

Ograničenja

-Analiza je pokazala da učesnici na tržištu nisu prepoznali barijere za ulazak na tržište, što je očekivano imajući u vidu maksimalno pojednostavljenu i ubrzanu proceduru za osnivanje privrednih društava. Kao jedine barijere na tržištu prepoznali su nisku kupovnu moć stanovištva uz činjenicu da se teško menjaju navike u kupovini u smislu kupovine na manje i u manjim objektima kao i nedostatak prostara za otvaranje novih - kaže se u analizi Komisije za zaštitu konkurencije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kupovina potrošačka korpa građani Srbije potrošnja dnevna potrošnja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana