Zvanični kurs Evra za dan 18.06.21. :: 117.5673 rsd
Tekst objavljen: 02.11.2019 9:00        


Dva proizvođača automobila PSA Pežo i Fijat-Krajsler objavili su danas da su se jednoglasno složili da spoje aktivnosti dve grupe 50/50 posto i formiraju novu kompaniju sa sedištem u Holandiji.

PSA Pežo i Fijat Krajsler odobrili spajanje, sedište nove kompanije biće u Holandiji

Sa 8,7 miliona prodatih vozila novi entitet će se pridružiti gigantima i postati četvrti najveći proizvođač automobila u svetu."

Akcionari dve grupe bi držali po 50 odsto kapitala novog entiteta i jednako delili plodove ovog približavanja", navodi se u zajedničkom saopštenju.

Upravni odbor biće sastavljen od 11 članova, šest će imenovati Fijat-Krajsler, pet PSA Pežo, a Karlos Tavares, sadašnji direktor francuskog proizvođača će biti generalni direktor. Predsednik Fijat Krajslera Džon Elkan će preuzeti ulogu predsednika.

Predloženo spajanje će stvoriti sinergiju od 3,7 milijardi evra, naveli su proizvođači i naglasili da neće biti zatvaranja fabrika.

Dve grupe su saopštile da će nova kompanija moći da odgovori izazovima elektrifikacije vozila, povezanosti i autonomnih vozila "brzo i troškovno efikasno".

Spojena kompanija će moći da deli troškove razvoja te tehnologije sa "snažnim otiskom istraživanja i razvoja", navodi se u saopštenju. Oni će takođe praviti uštede sa većom kupovnom moći."Obe kompanije dele uverenje da postoji čvrsta logika za smeo i odlučan potez koji će formirati vođu u industriji sa veličinom, kapacitetom i resursima da uspešno iskoristi prilike i efikasno se suočava sa izazovima u novoj eri mobilnosti", navodi se u saopštenju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

PSA Pežo je saopštio da će pre nego što se realizuje spajanje izaći iz 46 odsto kapitala firme za opremu "Faurecia". Timovi dva proizvođača dobili su odobrenje da finalizuju pregovore i zaključe sporazum narednih nedelja.

Francuski ministar ekonomije Bruno Le Mer povoljno je primio ovo planirano spajanje ali je rekao da će država koja ima udeo od 12 odsto u grupi PSA ostati posebno budna oko zadržavanja industrijske infrastrukture u Francuskoj.

Odluka o spajanju došla je pet meseci pošto je propao sličan pokušaj Fijat Krajslera da napravi slično spajanje sa Renoom. Grupa PSA uključuje brendove Pežo, koji je najveći, Sitroen, Opel, DS i Voksal.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
pežo auto vozilo kompanija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana