Tekst objavljen: 25.03.2019 16:01        


U okviru prve faze programa “Odgovorno u zajednici” usmerene na podršku razvoju obrazovanja u Srbiji, predstavnici Vojvođanske banke obišli su pobedničke timove kojima su uručene nagrade u vidu računara. Prve dve odrednice bile su Beograd i Smederevo, u kojima su 7. marta zaposleni Vojvođanske banke dodelili 76 računara pobedničkim inicijativama iz ovih gradova.

Računari Vojvođanske banke stižu u ruke najboljih

Obilaskom Niša i Vranja, 15. marta uručeno je još 74 računara preostalim organizacijama koje su u finalu programa bile najuspešnije. “Cilj koji već godinama negujemo u okviru društveno odgovornih programa jeste pružanje podrške institucijama i organizacijama koje imaju snažnu inicijativu i inovativne načine da promene zajednicu na bolje. Kako je ove godine fokus na unapređivanju kvaliteta edukacije u Srbiji, osim same donacije računara, program “Odgovorno u zajednici” podrazumeva i podsticaj praćenja aktivnosti projekata koji na inovativan način unapređuju obrazovanje”, izjavila je Zorica Džida, menadžer za društveno odgovorno poslovanje u Vojvođanskoj banci. Za dobijanje ove značajne podrške konkurisalo je 65 projekata iz 23 mesta u Srbiji, od kojih je 60 ispunilo uslove i tako prošlo u fazu javnog glasanja.

Kako bi se uvažilo mišljenje šire društvene zajednice o tome koji projekti imaju najveći potencijal da promene obrazovanje na bolje, javnost je na platformi www.odgovorno.rs imala priliku da izglasa finaliste projekta. Pristiglo je blizu 8.000 glasova iz cele Srbije, a odabrano je 24 projekta koji su se plasirali u finale i postali kandidati za donaciju računara i pružanje mentorske podrške u daljem razvoju njihovih projekata. Jesenji ciklus programa “Odgovorno u zajednici” trajao je od oktobra i okupio je obrazovne inicijative (edukativni habovi, pokreti, udruženja i grupe građana) koje se na strateški način bave unapređivanjem obrazovanja.

Stručni žiri sastavljen od eksperata zaduženih za rukovođenje različitim funkcijama u Vojvođanskoj banci, pobednike je birao na osnovu kvaliteta projekata, nivoa inovativnosti, značaja za širu društvenu zajednicu, kao i stepena doprinosa obrazovanju, bilo na formalan ili neformalan način. “Svi projekti našeg centra baziraju se na osavremenjavanju koncepta profesionalne orijentacije.

Ono što najviše želimo da podstaknemo je razvoj veština neophodnih u svetu rada, a sve kroz mentorski pristup i razmenu znanja. Podrška programa “Odgovorno u zajednici” je dragoceno pojačanje za ono što mi želimo da osnažimo, a to je sticanje veština kod onih kojima je su one najmanje dostupne. Uz pomoć koju smo dobili od Vojvođanske banke, kroz interaktivne radionice, adekvatnije ćemo moći da pomognemo razvoju poslovnih veština, posebno kada su marginalizovane grupe u pitanju”, izjavio je Dušan Stanković iz Centra Inventiva, neprofitnog udruženja koje je dobilo mentorsku podršku i 14 računara za dalju realizaciju projekta virtuelnog preduzeća “Tvoja šansa”.

“Naš program namenjen je radoznalim i proaktivnim studentima koji svoj profesionalni razvoj vide kao neprekidan proces.

Sticanje novih veština kroz sistem mentorstva je ono što čini glavnu pokretačku snagu mladih da pokrenu zajednicu na bolje.

Zato je naš cilj da kod članova te iste zajednice probudimo žar za novim veštinama koje će biti njihova osnovna alatka na tom putu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ono što smo dobili od Vojvođanske banke nije samo podrška u vidu računara, već i iskrena zainteresovanost i uključenost u razvoj našeg rada, što je možda i nešto najvrednije što smo mogli da dobijemo.

Sve to gledamo kao veliki sistem učenja: podrška stručnjaka iz programa “Odgovorno u zajednici” iz koje i mi sami učimo, prenoseći to znanje na druge”, izjavila je Danijela Grubinić iz Beogradske otvorene škole, obrazovne organizacije kojoj je donirano 20 računara za dalju realizaciju projekta “Studije budućnosti”.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banka vojvođanska banka Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana