Tekst objavljen: 21.11.2013 10:45        


Potraživanja naknade za izvršenje komunalnih usluga, kao što su isporuka električne i toplotne energije, isporuka plina, vode, dimničarske usluge i održavanje čistoće, zastarevaju u roku od godinu dana. Zastarelost se odnosi isključivo u slučaju kad su ovakve isporuke učinjene domaćinstvima.

Računi: Kad zastarevaju, Koliko dugo ih treba čuvati...

Kada je reč o zastarelosti bilo koje vrste potraživanja, nijednim ugovorom ne može se skratiti niti produžiti rok zastarelosti. Takođe, ništavni su članovi ugovora ili bilo kakvog drugog pravnog posla po kojima se određuje da zastarelost neće teći neko vreme.

S druge strane, pravo naslednika da zahteva zaostavštinu ne zastareva nikad, piše u članu 221. stav 1. Zakona o nasleđivanju koji datira iz 1995. godine.

To praktično znači da ukoliko naslednici i posle pravosnažno okončanog ostavinskog postupka, ako imaju nova saznanja i dokaze o zaostavštini, mogu tražiti dopunu ostavinskog postupka.

Međutim, ako je umrli imao dužnike i ako je istekao rok potraživanja po ugovorima o dugu, shodno Zakonu o obligacionim odnosima, nemate prava na takva potraživanja.

Takođe, nemate pravo da nasledite nekretnine ili pokretnu imovinu za koju se ispostavi da je stečena od nekog ko nije bio zakonski vlasnik, ali ukoliko se ispostavi da je umrli imao samo dugove imate pravo da se odreknete nasleđa (član 223).

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zaštita potrošača prava potrošača potrošači komunalije plaćanje komunalija plaćanje računa računi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana