Zvanični kurs Evra za dan 21.06.21. :: 117.5730 rsd
Tekst objavljen: 06.05.2019 14:20        


Srbija ima ugovor s 29 zemalja iz kojih stižu inostrane penzije, zaposleni koji je stekao uslov za penziju, zahtev podnosi isključivo u državi u kojoj živi

Radili ste u Srbiji i inostranstvu? Evo kako možete da "povežete staž"

Zaposleni koji imaju deo radnog staža u Srbiji, a deo u inostranstvu, često su u nedoumici kada treba da podnesu zahtev za penziju: da li da sačekaju da steknu istovremeno uslov u obe države ili je dovoljnoda to bude samo u jednoj.

Pojedini odlučuju da zahtev za penziju pošalju onoj zemlji gde imaju najviše staža, ili iz koje očekuju najveću penziju , pri tome zanemarujući staž u Srbiji, plašeći se da bi ovdašnja penzija mogla da im pokvari prosek i da nepovoljno utiče na iznos inostrane.

U Fondu za penzijsko invalidsko osiguranje kažu da Srbija ima ugovor s 29 zemalja iz kojih stižu inostrane penzije i da je osnovno da zaposleni koji je stekao uslov za penziju zahtev za penziju podnosi isključivo u državi u kojoj živi. Tačnije, nije potrebno podnositi pojedinačne zahteve i u našoj i u stranoj zemlji. Zahtev podnet u jednoj državi smatra se podnetim u svim državama u kojima osiguranik ima staž. A to može biti u pet različitih država u kojima je radio, a sa kojima Srbija ima zaključen sporazum o socijalnom osiguranju.

Kako bi ostvario penzije iz svih zemalja u kojima je radio, potrebno je navesti sve te države i priložiti dokaz o stažu. Ukoliko ne raspolaže dokazima o stažu, neophodno je da što preciznije navede poslodavce, tačna mesta i vreme kad je zaposleni radio.

Na pitanje šta ako zaposleni ne zna da li mu je poslodavac uplaćivao doprinose, u PIO sugerišu da se i taj period navede, kako bi se proverilo da li u inostranstvu takav staž postoji ili ne.

Na pitanje šta u slučaju da staž u Srbiji nije dovoljan za penziju, a u Nemačkoj jeste, da li moraju da se ispune i inostrani uslovi pa tek onda podnese zahtev, u PIO odgovaraju da je u tom slučaju potrebno zatražiti potvrde staža iz svih drugih zemalja gde je osiguranika radio.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ukoliko je trajanje staža u Srbiji dovoljno za penziju doneće se rešenje za takozvanu samostalnu penziju. Za ovakvu penziju inostrani staž nije potrebno da se uračunava. Ostvarivanje prava na penziju u Srbiji ne znači da su uslovi ispunjeni i u inostranstvu. I obrnuto. Zato se dešava da starosni penzioner u Srbiji mora da sačeka navršene još neke godine života kako bi dobio i deo inostrane penzije.

Moguća je i druga situacija da su uslovi za penziju druge države blaži od srpskih, pa da osiguranik pre dobije inostranu nego domaću penziju.

U tom slučaju on ponovo podnosi zahtev i to u državi u kojoj živi bez obzira na to što se taj zahtev odnosi isključivo na inostranu penziju. Pošto ovakva situacija može i znatno da odloži početak primanja penzija, potrebno je da osiguranik i pre podnošenja zahteva za penziju fondu podnese zahtev za utvrđivanja staža u inostranstvu. U PIO još napominju da se, prema svim sporazumima zaključenim s zemljama bivše SFRJ, staž u trećoj državi uzima u obzir samo ako je on uslov za ostvarivanja prava.

Pri određivanju visine penzije, u obračun se uzimaju isključivo zarade ostvarene u Srbiji, a zatim se od tako dobijenog iznosa obračunava srazmeran deo koji odgovara udelu srpskog staža u ukupnom trajanju.

Sličan princip je i u drugim državama, pa se ne može dogoditi da, naprimer, niža zarada u Srbiji umanji francusku ili kanadsku penziju, čega se penzioneri najviše plaše, zaključuju u penzijskom fondu.

7 komentara

 1. User image
  Dimitrije Jovanovic 27.05.2020 12:02

  Potrebna mi je pomoc oko ostvarivanja slovenacke penzije.Srbsku sam vec primam slovenci mi prave problem sto iz penzije sam vlasnik preduzetnicke radnje

 2. User image
  Slavica 21.07.2020 15:30

  Dimitrije ja sam imala slican problem i sve sam uspela da resim preko agencije Ino Consulting. Profesionalci u svom poslu,sve su odradili u kratkom roku. Zaista sve preporuke za ovu agenciju!

 3. User image
  Bolic slobodan 31.01.2021 14:43

  Imam nemacku penziju i dobio sam penziju u srbiji koja je minimalna oko 110 eura. Iako sam radni staz stekao kao vojno lice ukupno 16 godina. Iz pio su mi objasnili da je to sto imam i inostranu penziju pa i pna mi je u nemackoj minimalana.

 4. User image
  veljo 25.03.2021 17:00

  Radio sam u Srbiji 10 godina, sad sa m u Austriji i Imam njihovu penziju pa me interesuje na koju adresu da se obratim za penziju iz Srbije inace zivim u Becu.
  Hvala na odgovoru. Pozdrav .

 5. User image
  Kamatica tim 26.03.2021 10:48

  Poštovani Veljo,

  Savetujemo da kontaktirate direktno PIO fond (Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje). Oni Vam jedini mogu pružiti tačne informacije kada je reč o Vašem pitanju.

  Srdačan pozdrav,

  Kamatica tim

 6. User image
  Goran 14.04.2021 8:37

  Postovanje. U Srbiji sam radio 38 godina sada radim u Nemackoj i imam 2 godine staza. Ove godine cu imati 59 godina zivota i ukupno nrsto vise od 40 godina staza zajedno iz Srbije i Nemacke. Da li ispu javam uslov za prevremenu penziju obzirom da imam 40 godina zajedno i koja je procedura? Hvala.

 7. User image
  Kamatica tim 15.04.2021 9:13

  Poštovanje Gorane,

  Savetujemo da kontaktirate direktno PIO fond (Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje). Oni Vam jedini mogu pružiti tačne informacije kada je reč o ovoj temi.

  Srdačan pozdrav,

  Kamatica tim

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
inostrane penzije penzije Srbija inostranstvo rad u inostranstvu

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana