Zvanični kurs Evra za dan 06.12.21. :: 117.5781 rsd
Tekst objavljen: 16.06.2019 18:00        


Predsednik Samostalnog sindikata fabrike Fijat Krajsler automobili Srbija (FCA) Zoran Marković najavio je da će zaposleni u narednom periodu raditi "po pozivu".

Radnici Fijata u Kragujevcu dolaziće na posao "po pozivu"

Međutim, ocenio je da to "ne znači kraj" Fijatove fabrike u Kragujevcu.

Marković je potvrdio da je poslovodstvo FCA obavestilo zaposlene da je Ministarstvo privrede odobrilo italijanskom proizvođaču da od 17. juna može da upućuje radnike na plaćeno odsustvo do kraja kalendarske godine.

"Radnici će nastaviti da dolaze na posao po pozivu pošto je menadžment kompanije doneo odluku da se vozila proizvode samo u skladu sa potražnjom na svetskom tržištu", rekao je predsednik sindikata.

Marković je najavio da radnici FCA neće raditi danas ni u ponedeljak, 17. juna, ali da će od utorka, 18. juna biti pozvani na posao.

"Ovo ne znači kraj Fijatove fabrike i neuporedivo je sa slučajem nekadašnje fabrike 'Zastava automobili'. Tokom plaćenog odsustva radnici će primati 65 odsto zarade od proseka u poslednjih 12 meseci", kazao je Marković.

On je rekao da su radnici FCA "dosta uplašeni" jer je putem društvenih mreža preneta netačna informacija da Fijat neće raditi do kraja godine.

"Tačno je da u skladu sa zakonom poslodavac ima pravo da pošalje radnike na 45 dana plaćenog odsustva, a Fijat je tražio dodatnih do 87 dana. Proizvodnja će se odvijati prema potražnji", rekao je Marković.

Upitan da li to znači da će se do početka avgusta, raditi tek dva-tri dana nedeljno, Marković je odgovorio da je to "najgori scenario".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

"Matematički, ako se gleda sa odmorima i državnim praznicima, i ako bi i svih 87 dana bilo plaćenog odsustva, biće 40-ak radnih dana na šest meseci. Ali to je najgori scenario", kazao je Marković.

On je dodao da je "alarm" u fabrici FCA u Kragujevcu "stisnut već godinu i po dana" i da se čeka na novi model koji bi rešio sadašnje probleme.

"Vode se razgovori u pozitivnom smeru i sa predstavnicima Vlade Srbije i kompanije koja ima i želju i nameru da bude stožer razvoja privrede Srbije. Verujem, nadam se da će FCA dugo da radi u Kragujevcu i sa našim narednim pokoljenjima", rekao je Marković.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
automobili Fiat vozila auto

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana