Tekst objavljen: 07.10.2015 13:59        


Svetski dan za dostojanstven rad obeležava se danas, kada se radnici suočavaju sa sve većom pohlepom vlasnika kapitala i nemaju na to pravi odgovor, ocenili su danas učesnici okruglog stola "Stop pohlepi kapitala", koji su organizovali sindikati ŠŠ i UGS Nezavisnost.

Radnici sve obespravljeniji, kapitalisti pohlepniji

I radnici u Srbiji žele da rade i žive od svog rada, žele redovnu isplatu zarada koje su odraz stvarnog učinka, punu bezbednost i zdravlje na radu, redovnu uplatu doprinosa i socijalnog osiguranja rad bez diskriminacije i zlostavljanja na radu, visok stepen rodne ravnopravnosti i bez rada na crno, poručili su sindikalci.

Rad je postao roba, ali je i čovek postao roba u vremenu u kojem živimo, rekao je lider UGS Nezavisnost Branislav Čanak ukazavši da nije trebalo pristati na epohu kojoj nije potrebna radnička klasa, te je neophodno buđenje svesti radnika u 21. veku.

Čanak je ukazao da 60 odsto radnika u Latinskoj Americi nikada nije radilo u formalnoj ekonomiji, dok je u Africi taj procenat 90 odsto..

On je istakao da siromaštvo bilo gde ugrožava bogatstvo svuda, to se pokazalo kao tačno više puta u istoriji čovečanstva a današnji poslodavci bi trebalo da razmisle da se i njih tiče pravo na dostojanstven rad, jer nedostojanstven rad ne može da proizvede dostojanstvene poslodavce.

Čanak je rekao da je nedavno u jednoj samoposluzi pitao mladića od 24 godine da li je prošlog meseca dobio platu na vreme, a ovaj mu je uplašeno odgovorio da ga sve pita, samo ne to.

Lider UGS Nezavisnost je naglasio da su zaposleni danas u Srbiji uplašeni i da se boje da pitaju i za svoja osnovna prava.

Predstavnik Saveza samostalnih sindikata Srbije Duško Vuković istakao je da je Međunarodna organizacija rada pre 16 godina ustanovila ovaj dan, a naša dva reprezentativna sindikata ga obeležavaju poslednjih sedam godina.

On je naglasio da danas svet kapitala koristi sva raspoloživa sredstva da teret krize prelije na radnike, što proizvodi sve veće siromaštvo kako u Srbiji tako i u celom svetu.

Stvari se moraju menjati evolutivnim putem ali bi radnici trebalo da se trgnu i postanu svesniji i borbeniji, kako bi se izborili sa pohlepom kapitala koja danas vlada, istakao je on.

Moderator današnje sesije, profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković istakao je Srbija danas među prvih pet zemalja po strahu od gubitka posla, a među 10 zemallja u kojima se građani ne osećaju srećno.

Pravo na dostojanstven rad trebalo bi da se tiče svih u društvu a ne samo sindikata, naveo je on i prozvao Srpsku pravoslavnu crkvu i stranke u Srbiji što se ne bave ovim pitanjem.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
prava radnika poslodavci zaposleni plata radnici posao

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana