Tekst objavljen: 08.06.2015 10:58        


Sve više porodica bez krova nad glavom u Srbiji traži kredite. Višedecenijski dužnički "zagrljaj" sada im nude gotovo sve banke, samo je važno imati dovoljno dubok džep, ali i hrabrost za takvu "avanturu". I država je priskočila subvencijama namenjenim mlađima od 45 godina, uz izbor u evrima ili švajcarskim francima. Pa, po volji i sopstvenom riziku.

Rata za stambeni kredit kao mesečna kirija

Uz prepolovljeno učešće, duže rokove otplate, do 30 godina, i nižu bankarsku proviziju, svedenu na 0,5 odsto, stambeni zajmovi, uprkos niskom standardu, ipak, postaju sve dostupniji. Sada porodica sa prosečnim ukupnim primanjima u Srbiji od oko 50.000 dinara, ukoliko nema drugih zaduženja, ipak može, naravno uz ogromna odricanja, da otplaćuje mesečnu ratu od oko 300 evra za kredit do 50.000 evra, na 20 godina.

Kamate su, naravno, najvažnija stavka, ali ih konkurencija sve više snižava. Nominalne kamate za evre se trenutno kreću od 5,5 do osam odsto, a tako reći do juče su išle do 14 odsto godišnje. Za kredite indeksirane u švajcarskim francima su još niže – od 4,30 do 5,5 odsto. Zbog pada interesnih stopa, koje su najniže upravo za stambene kredite, rata je pala za više od 30 odsto.

Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita je doprinela, kako ističe direktor Aleksandar Jović, da se bankarske kamate značajno snize, za oko tri procenta. Korporacija, koja za osiguranje kredita naplaćuje proviziju od 1,5 do 3,9 odsto, kaže, u saradnji sa bankama, smanjila je učešće na 10 odsto, a kod kredita sa subvencijom na samo pet odsto. Bankarska ponuda je široka, a procedura sve jednostavnija, ali glavni problem je – slaba ponuda nekretnina.

KAKO DO KUPOVINE STANA NA KREDIT (I DEO)
KAKO DO STANA NA KREDIT (II DEO): DOKUMENTACIJA 
KAKO DO STANA NA KREDIT (III DEO): ČEKANJE...


– Rešenje problema je u aktiviranju lokacija na periferiji sa potencijalom za veliki broj stambenih jedinica i to izgradnjom prvenstveno saobraćajne infrastrukture. Cena kvadrata stana na takvim lokacijama morala bi biti osetno niža od cene koja je sada na tržištu. Tako bi se omogućilo i onima sa manjim primanjima da pre dođu do stana – kaže direktor Nacionalne korporacije u koju, iz 18 banaka sa kojima je potpisan ugovor, svakodnevno stiže stotinak zahteva za osiguranje kredita.

Bankari tvrde da, bar za sada, nema problema u otplati. Iskustvo zemalja u regionu pokazuje da dužničke brige nastaju između četvrte i sedme godine, a kako je u Srbiji dugoročno kreditiranje masovnije počelo tek od 2005. problemi bi, dakle, mogli početi od 2009. godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Za kredit u samom startu treba imati novac. Recimo, taksa za upis hipoteke sada košta oko 4.000 dinara, a bila je oko 50.000 dinara. Valja platiti i veštaka za procenu nekretnine oko stotinak evra, sud naplaćuje overu ugovora maksimalno 26.000 dinara.

Najveće interesovanje je za zajmove sa subvencijom, osigurane preko Korporacije i dužim rokom otplate. Koje prednosti nude banke koje su u vrhu po broju odobrenih kredita?

Rajfajzen banka, osim u evrima, kredite odobrava i u švajcarcima (izuzev subvencionisanih, ali se i ta mogućnost očekuje uskoro). Može se dobiti kredit za kupovinu stanova u izgradnji i neuknjiženih, kao i potvrda o preliminarno odobrenom zajmu, a potom tražiti nekretnina.

Svi krediti u banka Intezi su, uz hipoteku, indeksirani u evrima, a otplaćuju se po srednjem kursu NBS. Banka omogućuje prevremenu otplatu, do 20 odsto od iznosa kredita godišnje bez naknade. Jedna od prednosti jeste da se kapara prodavcu tretira kao učešće u kreditu. To praktično znači da se mora istovremeno izdvajati novac za kaparu i za učešće u kreditu, odnosno da se kreditira razlika do pune kupoprodajne cene nepokretnosti. Otvorena su i dva specijalizovana centra za stambene kredite gde se dobija i besplatno posredovanje sa građevinskim firmama i agencijama za nekretnine. Prosečan iznos odobrenog kredita u Beogradu je 40.000, a u unutrašnjosti oko 25.000 evra.

Sosijete ženeral odobrava kredite bez žiranata i učešća uz, kako tvrde, veoma povoljne kamate, efektivna je 7,03 odsto.

U Unikredit banci kredite bez žiranata, učešća i depozita mogu uzeti i stariji od 45 godina. Hipoteka se može staviti na bilo koju uknjiženu nepokretnost čija je vrednost veća za 30 odsto. Ivan Radojčić, član Izvršnog odbora te banke, ne deli mišljenje da su krediti indeksirani u švajcarcima toliko rizični. Uz napomenu da rast kamatne stope na švajcarski franak prati rast kamate na evro, dodaje da jedino dinarski krediti ne nose kursni rizik. U svakom slučaju, korisnici imaju mogućnost da se u bilo koje vreme odluče da kredit prebace u evre bez ikakvog troška i na taj način su zaštićeni od eventualnog naglog skoka kamate na franak.

U EFG Eurobanci štedionici, koja nudi kredite i sa hipotekom na neuknjižene objekte i bez obaveze prenosa plate, takođe tvrde da se valutni rizici za kredite u francima, za koje su kamate, kako ističu, niže i povoljnije, prevazilaze zaštitnom klauzulom.


1 komentar

  1. User image
    Nenad 09.06.2015 11:53

    Već posle rečenice u uvodu sam izgubio želju da čitam dalje...: "Sada porodica sa prosečnim ukupnim primanjima u Srbiji od oko 50.000 dinara, ukoliko nema drugih zaduženja, ipak može, naravno uz ogromna odricanja, da otplaćuje mesečnu ratu od oko 300 evra za kredit do 50.000 evra, na 20 godina".

    Ko može da živi sa 13000 mesečno? to nije dovoljno ni za najgoru hranu. I tako 20 godina.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kirija stambeni kredit stambeni u evrima rata za kredit

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana