Tekst objavljen: 22.05.2014 9:00        


Većina banaka, među kojima Inteza, Rajfajzen, Kredi agrikol, Unikredit, Sosijete ženeral, Eurobanka... odlučila je da građanima, koji su pretrpeli štetu od poplava besplatno odloži otplatu kredita, na period od tri do šest meseci. Tokom važenja ovog moratorijuma neće se uplaćivati ni rata, niti glavnica.

Rate kredita ugroženima u poplavama miruju pola godine

Inteza, Rajfajzen i Unikredit banka će građanima i preduzećima koji su pretrpeli štetu usled poplava, omogućiti korišćenje olakšica u otplati kredita, kako bi im pomogla da što lakše prebrode novonastalu situaciju.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić pokušaće sa Udruženjem bankara da nađe sistemsko rešenje za pomoć ljudima koji su izgubili imovinu u poplavama. - Ja mislim da su sada bankari na dnevnom redu, i da uz jednokratne kredite pomoći koje su banke uplaćivale treba da se nađe sistemsko rešenje - rekao je Nikolić. - Banke treba da obezbede kredite sa minimalnom kamatnom stopom ili bez kamate, kojima bi se finansirala obnova i izgradnja novih kuća, kao i obnova stočnog fonda za seoska domaćinstva.
- Građani koji su klijenti naše banke, a imaju prebivalište na poplavama najugroženijim područjima, u narednih nekoliko meseci neće imati obavezu da plaćaju dospele mesečne rate gotovinskih, potrošačkih, auto i stambenih kredita, a kamata im neće biti obračunata za taj period - ističu u Kredi agrikol banci.

Kako kaže Svetozar Šijačić, član IO ove francuske banke, imajući u vidu težinu situacije u kojoj se naši sugrađani nalaze, potrudili su se da im olakšamo situaciju, i u narednom periodu omogućimo da svoje finansije prvenstveno usmere na saniranje štete nastale u njihovim domaćinstvima.

On je naglasio da je to samo prvi korak podrške građanima Srbije, jer je banka počela sa prikupljanjem pomoći za najugroženije, a uskoro će izaći i sa specijalnom ponudom za klijente sa najugorženijih područja kako bi im se omogućilo da što pre svoj život vrate u normalne tokove.

- U banci je u toku izrada plana i iznalaženja najboljih modaliteta uz pomoć kojih možemo da olakšamo otplatu kredita našim klijentima, koji su pogođeni poplavama, kazao je za Novosti, Dejan Vučinić, direktor Direkcije za rad sa stanovništvom Sosijete ženeral banke.

Eurobank upravo implementira kroz sistem nekoliko posebnih olakšica za sve klijente iz ugroženih područja, a koji se odnose na keš, stambene i refinansirajuće kredite, kreditne kartice, kredite za preduzeća.

- Svakom klijentu će se pristupiti pojedinačno, i na taj način u dogovoru sa njima olakšati prilikom otplate - objašnjavaju u Eurobanci.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE



Predsednik Izvršnog odbora Rajfajzen banke Zoran Petrović rekao je da za sada nije moguće predvideti jedinstveni model olakšica za kredite klijetima banke sa ugroženih područja, bilo da se radi o građanima ili preduzeća, tako da će se odlučivati od slučaja do slučaja.

Petrović je najavio da će građanima sa ugroženih područja ta banka odobravati nove krediti sa povoljnim uslovima koji neće sadržati zaradu za banku.

I u Unikredit banci su najavili da pripremaju konkretne ponude za olakšice po kreditima, a član Izvršnog odbora Vojvođanske banke Vojislav Lazarević rekao je da se razmatraju konkretne mere koje će omogućiti olakšice za firme i građane u poplavljenim gradovima.

U Erste banci su rekli da je u toku formiranje baze podataka klijenata sa ugroženih područja koji imaju kreditne obaveze u banci, a istovremeno, od klijenata koji se jave Erste banci prikupljaju se informacije o tome koji vid podrške bi im najviše značio.

U Komercijalnoj banci su najavili da tek sledi ozbiljna analiza i sagledavanje mogućnosti da se teška situacija prouzrokovana poplavama reši na ozbiljan način.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
krediti otplata kredita banke klijent banke klijenti banke zaštita klijenata banke prava klijenta banke poplave

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana