Tekst objavljen: 05.08.2017 13:06        


Samo zatvaranje računa besplatno, ali odlaska nema dok se ne izmire obaveze. Ana V. ispunila je san mnogih dužnika jer je „otkrila” banku koja nudi najbolje uslove za refinansiranje njenih „prezaduženja”. Prelazak u novu banku podrazumevao je razvod od stare, koji za nju nije bio jednostavan.

Razvod s bankom mora da košta

Naime, iako je samo zatvaranje računa besplatno, razvoda nije bilo dok banci nije izmirila i poslednji dinar koji joj je dugovala. A baš taj deo je, zbog pomenutih „prezaduženja”, bio najteži. Sve do donošenja Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga 2011. godine, napuštanje banke, odnosno gašenje računa, nije bilo besplatno jer su banke tu uslugu naplaćivale.

Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga je u tom smislu klijente zaštitio i od tada je samo gašenje računa besplatno. Ovaj zakon dodatno je zaštitio građane tako da je i prevremena otplata kredita besplatna, izuzev u slučaju stambenog zajma do određene visine duga. U sadašnjoj velikoj konkurenciji banaka nije ništa neuobičajeno da se njihovi klijenti „sele” iz banke u banku.

Glavni motiv je neka „specijalna” ponuda banke i najčešće se radi o ponudi za stambeni i refinansirajući kredit. Razlog za prelazak je jasan. U slučaju da klijent ima tekući račun u banci, može da dobije mnogo bolje uslove otplate kredita nego kada ga nema. Banke kredite odobravaju i onim klijentima koji kod nje nemaju tekući račun, ali je u tom slučaju kamata mnogo veća, što čitavu operaciju uzimanja kredita obesmišljava.

U slučaju stambenog kredita uslov koji banke postavljaju jeste da klijent kod njih ima tekući račun. Zoran Grubišić, profesor Beogradske bankarske akademije, kaže da je dobro što banke ne mogu da naplate zatvaranje računa.

– Otvaranje i zatvaranje računa u banci je besplatno, ali zato sve „između” banke naplaćuju: dozvoljeni minus, debitne, kreditne kartice. Zavisno od toga šta klijentima treba ili možda bolje reći na šta su klijenti prema svojim potrebama prinuđeni, biraće pakete bankarskih usluga – kaže Grubišić.

U Erste banci potvrđuju da se gašenje tekućeg računa ne naplaćuje. Neophodno je da pre gašenja računa klijent izmiri svoje obaveze po kreditnim proizvodima ako ih ima, a to su kreditne kartice, dozvoljeni minus ili krediti. Ukoliko je klijent podigao čekove koje nije iskoristio, potrebno je da ih pre gašenja računa donese u banku i da ih poništi. Ukoliko su čekovi u opticaju, račun će biti zatvoren nakon njihove realizacije.

U Sosijete ženeral banci kažu da je za gašenje računa neophodno da klijent podnese zahtev u pisanoj formi.

– Pre realizacije zahteva potrebno je da klijent, ukoliko ih ima, izmiri sva postojeća dugovanja. Sam raskid ugovora se ne naplaćuje, niti klijent ima bilo kakvih dodatnih troškova u vezi sa zatvaranjem računa – navode u ovoj banci.

U Kredi agrikol banci kažu da, ako klijent želi da prekine saradnju sa bankom i ima izmirene sve obaveze po osnovu proizvoda koje je koristio, ova procedura je veoma brza i jednostavna.

– Potrebno je da od svog bankarskog savetnika zatraži zatvaranje svih proizvoda koje je koristio. Provizija za prevremenu otplatu stambenih kredita je propisana Zakonom o zaštiti korisnika finansijskih usluga, dok gašenje svih ostalih proizvoda i usluga banka ne naplaćuje. Na zahtev klijenta, banka može da izda i potvrdu o izmirenim obavezama i ugašenom platnom računu – navode u ovoj banci.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zatvaranje računa odlazak iz banke povoljniji uslovi banka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana