Tekst objavljen: 18.12.2013 9:15        


Građanima koji imaju stambene kredite već neko vreme se rate ne menjaju. Ide im u prilog to što je kurs dinara stabilan, ali i što je euribor na najnižem istorijskom nivou.

Rebić: Rate kredita u evrima neće rasti u 2014. godini

Iako pojedini stručnjaci tvrde da će uskoro doći po rastakamata, a time i rata, član Izvršnog odbora Sosijete ženeral banke Miroslav Rebić navodi da građane sa kreditima u evrima ne treba plašiti, jer se njihove rate u evrima neće drastično menjati.

- Našim građanima koji imaju kredite indeksirane u evrima rate se izvesno vreme ne menjaju i to zahvaljujući ne samo euriboru, već i stabilnosti kursa domaće valute. Kretanje kamata na kredite indeksirane u evrima zavisiće, kao i do sada, od nekoliko faktora, koji uključuju i rizik zemlje, visinu obavezne rezerve, tržišna kretanja, rizik poslovanja i kreditne sposobnosti klijenata – kaže Rebić .

On smatra da je cena po kojoj se banke koje posluju u Srbiji zadužuju nije niska jer izvori i dalje nisu jeftini.

- Kada privrede evropskih zemalja uhvate ozbiljniji zalet i kada privredni rast dostigne nekadašnju stopu, realno je očekivati i da euribor počne da raste. Ipak, za to je potrebno nekoliko godina, i ne treba plašiti građane neosnovanim tvrdnjama da će prognozirani skok biti momentalan. Pred nama, kao i pred celom Evropskom unijom je period od pet do sedam godina u kojem će rast euribora, u slučaju da se pozitivne prognoze oko izlaska iz globalne krize ostvare, biti postepen. Za to vreme će i srpska privreda početi da se oporavlja što će, naravno, rezultirati i realnim povećanjem zarada, tako će i rate na kredite indeksirane u evrima, iako očekivano malo više, biti podnošljive – objašnjava Rebić.

On je dodao i da treba imati na umu da će povratak euribora na ranije vrednosti pre osetiti korisnici dugoročnih – odnosno stambenih kredita, nego oni koji su uzeli gotovinske, potrošačke ili kredite za refinansiranje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
krediti skupi krediti rate kredita rata kredita banke klijent banke klijenti banke 2014.

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana