Tekst objavljen: 10.09.2020 13:05        


Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) odlučio je danas da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 1,25 odsto, saopštila je NBS

Referentna stopa zadržana na 1,25%

Donoseći takvu odluku Izvršni odbor je, pre svega, imao u vidu ostvarene i očekivane efekte prethodno preduzetih mera monetarne politike radi ublažavanja negativnih posledica pandemije i podsticanja privrednog rasta.

Izvršni odbor očekuje da će dosadašnje ublažavanje monetarne politike, a pre svega smanjenje referentne kamatne stope za jedan procentni poen u odnosu na pretkrizni nivo, nastaviti da doprinosi očuvanju povoljnih uslova finansiranja privrede i građana i rastu njihovog raspoloživog dohotka i u narednom periodu.

Procene Izvršnog odbora su da će započeti privredni oporavak biti nastavljen u narednom periodu i da će već naredne godine biti prestignut pretkrizni nivo privredne aktivnosti.

"Bržem oporavku domaće privrede trebalo bi da doprinesu i stimulativne mere NBS, koje pored omogućenog produženog zastoja u otplati kreditnih obaveza i obaveza po osnovu finansijskog lizinga za dva meseca, preduzećima obezbeđuju povoljnije uslove finansiranja u dinarima u okviru garantne šeme Vlade Srbije, a stanovništvu olakšavaju uzimanje stambenih kredita, kao i otplatu kredita i za ostale namene", navela je NBS u saopštenju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Dodaje se da je Izvršni odbor "imao u vidu i očekivane efekte obimnog paketa fiskalnih mera (u ukupnom iznosu od preko 12 odsto bruto domaćeg proizvoda), kojima je obezbeđena snažna podrška privatnom sektoru, kako bi oporavak naše privrede od pandemije bio što brži".

Kako je navela centralna banka, inflacija je u julu iznosila dva odsto međugodišnje, a prema oceni Izvršnog odbora oko tog nivoa nastaviće da se kreće i u narednim mesecima. Postepeno približavanje inflacije centralnoj vrednosti cilja očekuje se u srednjem roku, čemu bi trebalo da doprinese oporavak tražnje, podstaknut merama monetarne i fiskalne politike.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 8. oktobra.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
referenta kamatna stopa Narodna banka Srbije referentna stopa referentna na istom nivou

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana