Tekst objavljen: 16.10.2021 12:00        


Ginisov rekord je oboren – Toyota Mirai sa vodoničnim gorivnim ćelijama prešla je 1.359 kilometara sa jednim punjenjem, piše Energetski portal

Rekord: Auto sa pogonom na vodonik prešao 1.359 kilometara sa samo jednim punjenjem


Naime, u toku dva dana veoma pažljive vožnje po južnoj Kaliforniji, sa jednim petominutnim potpunim punjenjem, oboren je rekord, što su zvanično potvrdili i iz Ginisove knjige rekorda.

Do kraja putovanja, Mirai je potrošio ukupno 5,65 kg vodonika i prošao ukupno 12 vodoničnih stanica duž trasa vožnje bez dopunjavanja gorivom. Automobil je u saobraćaju učestvovao uglavnom tokom gužvi i na temperaturama između 18 i 28 stepeni Celzijusa. Od kako je postavio ovaj rekord, automobilski portali ga nazivaju novom nadom “zelenog automobilizma”, iako doduše ni proizvodnja njegovog motora nije 100% bezbedna po okolinu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Kako funkcionišu vozila sa pogonom na vodonik?

Postoje dve vrste vozila na vodonik. Prva se pokreću sagorevanjem vodonika u motoru sa unutrašnjim sagorevanjem, a druga pripadaju grupi električnih vozila koja dobijaju napon zahvaljujući hemijskoj energiji koja se dobija od vodonika. Toyota Mirai spada u drugi tip vozila. On, i njegovi najveći rivali – Honda Clarity i Hyundai Nexo – imaju isti pogon. Njihovi motori dobijaju električnu energiju kroz reakciju vodonika sa kiseonikom iz vazduha. Dakle, u pitanju jesu električna vozila ali malo drugačija od onih sa baterijama, na koje prvo pomislimo kada se pomenu EV.

Ovakvih električnih automobila još nema mnogo na tržišu, a i ovi koji postoje ne mogu se pazariti svuda, ali postoji interesovanje za njih koje bi moglo podstaći dalji razvoj ovakvih vozila. U prilog tome ide i tvrdnja japanskog automobilskog giganta da su ovom tehnologijom rešili problem koji je do skora mučio mnoge vozače električnih vozila – vreme potrebno za punjenje baterija. Naime, za punjenje Miraija vodonikom potrebno je samo pet minuta i ono nije skuplje od benzina. Međutim, njegovi kupci u SAD neće ni morati da izdvajaju novac za dosipanje goriva jer im Toyota sada prodaje auto sa besplatnim gorivom za narednih pet godina.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
pogon na vodonik auto sa pogonom na vodonik jedno punjenje automobilizam vodonik rekord

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana