Tekst objavljen: 04.08.2019 11:00        


Zvanične globalne rerzerve zlata nastavile su da beleže ubrzan tempo rasta i u ovoj godini, a tražnja za tim plemenitim metalom dostigla je 1.123 tone u drugom kvartalu 2019. godine

Rekordna kupovina zlata od strane centralnih banaka

Centralne banke širom sveta kupile su rekordnih 374 tone zlata za 15,7 milijardi dolara u prvom polugodištu tekuće godine, prema izveštaju Svetskog saveta za zlato (WGC).

Reč je o najvećoj kupovini zlata koju je WGC zabeležio tokom 19 godina praćenja ovog prometa.

Najveći kupci zlata su Rusija, Kina i Poljska, navodi se u izveštaju, i dodaje da je takav trend posledica nastojanja mnogih zemalja da diverzifikuju svoje devizne rezerve u dolarima.

Tražnja za zlatom porasla je za osam odsto na više od 2.181 tonu u prvoj polovini 2019. godine u odnosu na isti lanjski period, prenosi Raša tudej.

Globalnu tražnju podstakao je snažan oporavak indijskog tržišta nakita usled "prebukirane sezone venčanja i dobre prodaje na festivalima u toj zemlji“.

Cena zlata porasla je u junu, probijajući nivo od 1.400 dolara po unci, prvi put od 2013. godine. Među pokretačkim faktorima tog rasta bile su niže kamatne stope i politička neizvesnost, kao i snažna kupovina centralnih banaka, saopštio je WGC.

Labavija monetarna politika i geopolitičke neizvesnosti će, kako ocenjuje WGC, uticati na to da centralne banke nastave da nagomilavaju rezerve zlata u drugoj polovini godine, dok će tražnja stanovništva "možda biti nešto slabija, zbog adaptiranja ljudi na veći cenovni nivo".

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
zlato kupovina zlata centralne banke trgovina zlatom

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana