Tekst objavljen: 10.11.2018 13:08        


„Sva dugovanja majkama, porodiljama i trudnicama zbog kašnjenja davanja po Zakonu o podršci porodici sa decom biće isplaćena do kraja godine“, najavili su iz resornih ministarstava. Na „terenu“ situacija je ipak nešto drugačija. Kamatica je istraživala zašto uvećani roditeljski dodatak za drugo dete ne važi baš za sve mame i zbog čega su u ovom slučaju i pored elektronskog servisa „e-beba“ potrebne i noge.

Roditeljski dodatak od 10.000 rsd neće dobiti sve mame

Roditeljski dodatak od 10.000 dinara neće dobiti one mame čija deca nisu vakcinisana, redovno ne pohađaju obavezno predškolsko ili školu, a kao dokaz za sve ovo potrebne su potvrde iz tih institucija.

Iako na osnovu novog Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom roditelji ne moraju da dostavljaju ništa od ovih dokumenata, pošto je doneta posebna uredba po kojoj opštine i sekretarijati za dečiju zaštitu proveravaju da li su deca vakcinisana i da li redovno idu u predškolsko i školu, ali to u praksi, bar za sada nije tako.

„Potrebno je da majke koje su rodile dete u periodu od 25.12. 2017. do 30.06. 2018. godina, nadležnim Službama dečije zaštite dostave zahteve i podatke za izmenu rešenja, kako bi se primenile odredbe Zakona o finansijkoj podršci porodici sa decom, a koja se odnose na finansijska davanja“, objašnjavaju u kabinetu Slavice Đukić Dejanović, ministarke zadužene za demografiju i populacionu politiku.

Bez odgovora iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja


Roditeljski dodatak se isplaćuje između 23. i 25. u mesecu, pa smo resorno ministarstvo pitali da li će mame sva dugovanja dobiti za oko dve nedelje, ili sve stiže krajem decembra? Pitali smo i da li imaju podatke koliko će za tu namenu biti izdvojeno novca iz budžeta, kao i zašto je potrebno fizički donositi dokumenta koja nedostaju, a ne može elektronski. Odgovore nismo dobili.

To znači da sve one mame koje su već dobile rešenje i primaju roditeljski dodatak za drugo dete, ali po starom zakonu u iznosu od 6.410 dinara, uvećani iznos neće dobiti ukoliko ne odnesu i potvrde o vakcinaciji za oba deteta, a ako je prvo dete rođeno pre 2012. godine potrebna je i potvrdu o pohađanju predškolskog ili redovnom školovanju. Sve to mora da se fizički odnese u Sekretarijat za dečiju zaštitu, a uz svu tu dokumentaciju na licu mesta je potrebno popuniti još jedan papir koji ćete dobiti od njih, na koji je osim ličnih podataka za majku potrebno upisati i podatke o svakom detetu ponaosob, kao i o ocu. Nakon toga, ostaje samo da se čeka da oni donesu novo rešenja sa uvećanim iznosom.

„I ako mi u potpunosti podžavamo vakcinaciju smatramo da ove dve stvari nemaju veze jedna sa drugom, i da se roditelji uslovljavaju čime se ne rešava ni problem smanjenja stope vakcinacije, niti se pomaže detetu koje nije vakcinisano. To je sve samo još jedan dokaz diskriminacije ovog zakona“, kaže Jasmina Mihnjak urednica roditeljskog portala „Bebac“.

Na primeru jedne naše čitateljke iz Beograda, sva dokumenta potrebna za novo rešenje predata su 19.oktobra, a službenice iz Sekretarijata za socijalnu zaštitu nisu mogle ni otprilike da potvrde kada će stići novo rešenje, jer kako tvrde u tom trenutku su imali preko 7.000 zahteva koji čekaju na obradu.

„Kada sam im napomenula da su državni zvaničnici obećali da će sve biti isplaćeno do kraja godine, nikakve potvrde sa njene strane nije bilo“, kaže jedna M.A. iz Beograda.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Kako Kamatica saznaje, mali broj majki je bio upoznat sa činjenicom da dokumentaciju mora da dostavi lično, pa se pretpostavlja da će sve veći broj zahteva tek pristizati, a da je trenutni broj koji se obrađuje u Sekretarijatu za socijalnu zaštitu veliki da bi se donela sva rešenja i dugovanja majkama, porodiljama i trudnicama zbog kašnjenja davanja po Zakonu o podršci porodici sa decom isplatila do kraja godine kako su prethodno najavljivali.

1 komentar

 1. User image
  T 08.11.2018 13:25

  Ovaj zakon je nešto najgore što je ova vlast mogla da učini za podizanje nataliteta koji tako na sva usta proklamuje kao cilj. Toliko diskriminatornih odredbi na jednom mestu da je prosto neverovatno da je sve ovo posledica nečijeg neznanja. Ako i jeste i to je strašno.
  Od toga da neke žene ostaju bez dinara ili sa smešnim iznosima, preko ukidanja dodatka za decu sa invaliditetom, ograničavanja maksimalne zarade bez obzira na poreze koji se plaćaju, do dodatne diskriminacije poljoprivrednica.
  Jednom rečju uradili su sve da nas ponize i uvrede i još i sa tim što treba da daju kasne.
  Sramota za državu, ministarstvo za rad, ministarstvo za demografiju i sve one koji sede u toj skupštini i glasaju za ovakve zakone.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
porodica država novac trudnice porodilje majke bebe kamatica Zakonu o podršci porodici sa decom roditeljski dodatak

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana