Tekst objavljen: 02.03.2018 13:20        


Preduzeće, koje posluje duži niz godina u oblasti saobraćaja i registrovano je u Beogradu, najčešće izbegava da plati PDV na robu. Ovaj foto robot firme koja radi na crno napravili su menadžeri i rukovodioci hiljadu firmi širom Srbije. Oni su u anketi rađenoj za potrebe publikacije „Siva ekonomija Srbije u 2017”, kao jedan od generatora sive ekonomije i stvaranja nelojalne konkurencije naveli gotovinsko plaćanje robe i usluga preduzeća, iako su obveznici PDV-a.

Rođaci kao izgovor za neplaćanje PDV-a

Takvih je bilo oko sedam odsto među ispitanicima, dok su plaćanja u gotovini, koja nisu zabeležena u poslovnim knjigama, dostigla 11 procenata.

Posmatrano po karakteristikama preduzeća, uočeno je da je učešće gotovinskog plaćanja u ukupnim plaćanjima za PDV obveznike znatno veće kod privrednih društava (14,9 odsto) i starijih preduzeća (13,8 odsto), nego kod novoosnovanih i preduzeća koja postoje tek nekoliko godina. Gotovinska plaćanja imaju najveće učešće u saobraćaju (26,3 odsto). Posmatrano po regionima, Beograd sa 20,9 odsto prednjači u odnosu na ostale regione, što je u skladu sa znatno većim učešćem preduzeća u Beogradu koja rade „na crno“.

Kao osnovnu svrhu plaćanja u gotovini približno polovina ispitanika je navelo nabavku robe, jedna petina plaćanje usluga, dok su ostali naveli plaćanje reprezentacije, plaćanje potrošnih sredstava poput goriva ili zakupa poslovnog prostora. Samo 5,6 odsto ispitanika je kao osnovnu svrhu plaćanja u gotovini navelo isplatu zarada. Njihovi razlozi za izbegavanje PDV-a su niža cena, bolja usluga, zahtev dobavljača, usluga prijateljima i rođacima....

Nebojša Atanacković, iz Unije poslodavaca, kaže da savest igra važnu ulogu kod uključivanja preduzeća u sivu ekonomiju. Nagradna igra uzmi račun i pobedi dala je dobre rezultate, ali prema njegovim rečima neophodna je kontinuirana borba protiv sive ekonomije.

– Država kod građana mora da razvije svest da nijedna usluga ne može da bude obavljena bez plaćanja PDV-a i predoči im negativne efekte sive ekonomije. Ne sećam se da sam ikada dobio račun od električara ili vodoinstalatera za isporučenu uslugu. U ime Unije poslodavaca očekujem od države da zaštiti nas koji redovno izmirujemo svoje obaveze – navodi Atanacković i dodaje da preduzeća koja izbegavaju da plate PDV automatski postaju nelojalna konkurencija.

Komentarišući rezultate ankete naš sagovornik primećuje da starija preduzeća pribegavaju gotovinskom plaćanju zato što su pronašla način da izbegnu plaćanje PDV-a, a iskustvo im je pokazalo da neće biti kažnjeni.

– Inspektori ne stižu da obiđu sve poreske obveznike. Nema ih dovoljno, jer država smanjuje zaposlene linearno ne vodeći računa da otpušta one koji kontrolišu naplatu prihoda i suzbijaju sivu ekonomiju – kaže Atanacković.

I zaista, prema nalazima publikacije više od trećine privrednika nijednom nisu posetili inspektori. Zato je samo 24 odsto njih, ili svaki četvrti, uveren da će poslovanje u sivoj zoni biti kažnjeno.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
rođaci iz inostranstava roba bez carine plaćanje pdv-a

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana