Tekst objavljen: 03.05.2017 12:07        


Građani koji imaju enormna primanja protresu se početkom godine kada se objave podaci za porez na dohodak, a drugi put 15. maja kada podnose prijavu za plaćanje.

Rok za prijavu poreza na prihode 15. maj

Ove godne pomenuti datum pada u ponedeljak pa pomeranja i odlaganja zbog vikenda nema. Međutim, svaki bogataš može podneti zahtev za odlaganje nadležnima u Poreskoj upravi, a tu im mogu produžiti rok do šest meseci. Takav zahtev se mora podneti pre 15. maja.

Obveznici pomenutog poreza mogu biti svi koji su lane zaradili više od trostruke prosečne plate u Srbiji.Ove godine, gledano prema 2016, to je suma makar dinar veća od 2.285.064 dinara.

U osnovicu za plaćanje tog poreza spadaju, osim plate, sve vrste honorara, novac zarađen od rentiranja nepokretnih stvari poput stanova, lokala, garaža i slično. Zatim, tu ulaze i novci zarađeni davanjem u zakup pokretnih stvari poput automobila, poljoprivrednih mašina i slično. Novac zarađen od sportskih aktivnosti takođe ulazi u osnovicu – sve premije i primanja.

Osnovica za oporezivanje je progresivna, odnosno svi koji su zaradili makar malo više od trostruke plate ili već pomenutih 2.285.064 dinara plaćaju porez po stopi od deset odsto. Ukoliko im je prihod bio veći makar dinar od šestostrukog iznosa, odnosno 4.570.128 dinara, plaćaju porez od 15 procenata.

Porez se ne plaća na celu sumu već imaju pravo na odbitke: 40 odsto za samog obveznika i po 15 odsto za izdržavane članove porodice. Ove godine to je 304.675 i 114.253 dinara.

Ukupan iznos odbitaka ne može biti veći od 50 odsto dohotka predviđenog za oporezivanje. Tek kada se od zarade oduzmu ti odbici, dobija se suma na koju će se primeniti – računati stopa za oporezivanje.

Bogati mogu da biraju kako će podneti prijavu – elektronski ili u papirnom obliku. Ukoliko žele da to učine bez odlaska do šaltera, moraju imati kvalifikovan elektronski sertifikat za pristup portalu Poreske uprave E-porezi.

Prijava ide preko obrasca PPDG-2R. Papirna prijava podnosi se filijali Poreske uprave u mestu gde obveznik ima prijavljenu adresu stanovanja.

1 komentar

  1. User image
    Goxy 28.04.2017 22:04

    Nije bogataš niko ko je zaradio bruto nešto malo više od 2,3 mil. rsd!

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
porez na dohodak porez dohodak građana

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana