Tekst objavljen: 04.09.2015 8:29        


Rusija i Kina proširile su saradnju na polju nafte, gasa, poštanskih usluga i drugih oblasti tokom dvodnevne posete ruskog predsednika Vladimira Putina Pekingu, piše portal Raša tudej (RT). 

Rusija i Kina: Energija teče ka istoku

Ruska energetska kompanija Gasprom i kineska korporacija CNPC potpisali su memorandum o trećem projektu u okviru strateške saradnje u narednih pet godina, a baza za isporuke gasa Kini biće ostrvo Sahalin na dalekom istoku Rusije, rekao je izvršni direktor Gasproma Aleksej Miler.

Ruska naftna kompanija Rosnjeft kupiće 30 odsto udela u kineskoj petrohemijskoj kompaniji CCPC, a dogovoreno je i povećanje isporuka nafte kineskim petrohemijskim fabrikama na četiri miliona tona godišnje, rekao je izvršni direktor Rosnjefta Igor Sečin.

Rosnjeft je sa Kinom potpisao sporazume čija je potencijalna vrednost 30 milijardi dolara i koji će ojačati postojeću saradnju između te zemlje i Rusije, dodao je Sečin.

Kineska bankarska korporacija za razvoj obezbediće 600 miliona dolara drugom po veličini ruskom operateru mobilne telefonije MegaFonu. Taj novac biće potrošen na opremu i usluge kineske kompanije Huawei.

Ruski i kineski poštanski operateri potpisali su sporazum o jačanju saradnje i razvoju prekogranične onlajn trgovine, kao i unapređenju isporuka poštanskih pošiljki železnicom.

Ruski proizvođač kamiona KAMAZ i kineski proizvođač automobila Huatai motor grup potpisali su sporazum o zajedničkom poduhvatu, u okviru kog će se proizvodnja Huatai vozila u Rusiji odvijati u postrojenjima KAMAZ-a, dok će Kina izgraditi fabriku za proizvodnju KAMAZ-ovih kamiona.

Kina je ključni ekonomski partner Rusije, a njihova bilateralna trgovina vredna je 88,4 milijarde dolara. U oktobru 2014. Narodna banka Rusije i Narodna banka Kine potpisale su trogodišnji sporazum o razmeni valuta vredan 150 milijardi juana (oko 23,5 milijardi dolara) u sklopu jačanja finansijske saradnje dve zemlje, sa ciljem smanjenja zavisnosti od dolara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
rusija kina sporazum gas nafta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana