Tekst objavljen: 20.06.2022 12:55        


Vozači će uskoro plaćati putarinu elektronski, jedinstvenim TAG uređajem, u tri države - Srbiji, Severnoj Makedoniji i Albaniji. Na samitu koji je nedavno održan na Ohridu, dogovoreno je uspostavljanje jedinstvenog sistema elektronske naplate putarine u ove tri zemlje, a kasnije i u ostalim zemljama koje se priključe inicijativi

Sa istim uređajem možete platiti putarinu u Srbiji, Severnoj Makedoniji i Albaniji


Inače, cena putarine kroz Srbiju, za one koji kreću iz Subotice je 2.120 dinara do Preševa, dok za vozače iz Beograda do granice sa Severnom Makedonijom košta 1.490 dinara. Putarina kroz Severnu Makedoniju košta ukupno 8,5 evra, a kroz Albaniju je 5 evra.

Zahvaljujući novom sistemu koji bi trebalo da stupi na snagu od avgusta, faza testiranja je u toku, građani Srbije, Severne Makedonije i Albanije će sa istim uređajem za elektronsku naplatu putarine moći da plaćaju putarinu u sve tri zemlje bez zaustavljanja. Time će se povećati bezbednost u saobraćaju, smanjiti gužve na autoputevima i rasteretiti protok vozila na naplatnim stanicama, a građani će brže stizati do željene destinacije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Procedura je vrlo jednostavna.

- Vozači praktično samo treba da dođu na pumpu i da traže da im tag uređaj bude Open Balkan. Pritom je bitno i da se preko servisa Puteva Srbije registruju svoju platnu karticu.

- Ono što je važno jeste da inicijativa podrazumeva da putarina sa ovim tagom bude jeftinija za pet odsto i u Srbiji, i u Albaniji i Severnoj Makedoniji - rekli su nam u JP Putevi Srbije.

U Srbiji se, inače, naplata putarine obavlja na oko 820 kilometara auto-puteva, na 65 naplatnih stanica.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
jeftinija putarina TAG putarine cena putarine albanija Srbija Severna Makedonija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana