Tekst objavljen: 17.04.2016 17:31        


Finansijski stručnjaci savetuju da je zbog smanjenih cena stanova i niže kamatne stope, sada trenutak za podizanje stambenog kredita.

Sada je pravi trenutak za uzimanje stambenog kredita

B92 je istraživaokoliko su građani Srbije spremni da se upuste u višedecenijsko kreditno zaduženje.Cene su pale, kamate su od 3,5 do 4 odsto, Euribor je sišao ispod nule, pa ko voli – nek izvoli. Deluje da se tržistu nekretnina sprema eksplozija i da će građani početi masovno da dižu kredite. Ipak, da li je tako?

“Banke se trude naravno da obezbede kvalitetne klijente, čine sve što mogu, nude evo i dinarske kredite čuo sam nekoliko banaka za kupovinu stanova. Ali, čini se da ovde očekivanja igraju značajnu ulogu prvo s jedne strane, i kreditna sposobnost“, kaže ekonomista Zoran Grubišić.

Stabilizacije tržišta ima, ali još smo daleko od zlatnog perioda 2005. do 2009, kažu u agencijama za nekretnine.“Svakako se poboljšanje na tržistu nekretnina od prošle 2015. godine oseća, ali u smislu neke stabilnosti cena. Međutim, ono što se prodaje to su uglavnom nepokretnosti do 50 hiljada evra“, navela je Sanja Simić iz “Akropola nekretnine“.

Prema podacima Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita, za prva dva meseca ove godine osigurano je 1.200 stambenih kredita, a u istom periodu prošle godine bilo ih je 900.

Građani, uglavnom, smatraju da je došlo vreme za podizanje kredita.Bankari su optimisti. U Societe Generale banci kažu da su u martu ove godine imali 60 odsto više zahteva za sve kredite nego u martu 2015.

“Naši građani, naše stanovništvo već sada mogu da osete taj pozitivan impuls snižavanja referentne kamatne stope, zato što su sve banke izašle sa nižim ponudama. Činjenica je da stabilnost pozicije, da stabilnost radnog mesta direktno utiče da li će se tražnja nastaviti ili će ona biti u padu“, naveo je Dejan Vučinić iz ove banke.

Kod kredita vrednosti od 24.000 evra na 25 godina, korisnik će imati prve tri godine ratu od 114, a nakon toga će rata iznositi 116 evra mesečno. Ukupan iznos tog kredita, kada bude bio otplaćen, biće 39.347 evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
stambeni kredit banke novi stanovi stanovi kupovina stana

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana