Tekst objavljen: 22.05.2015 14:25        


Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti ocenio je da jučerašnje saopštenje NBS predstavlja podršku nedozvoljenoj obradi ličnih podataka građana od strane poslovnih banaka i da za efekat može imati samo dezinformisanje javnosti.

Saopštenje NBS podrška nedozvoljenoj obradi podata

Poverenik je naveo da je NBS u saopštenju insinuirala postojanje navodnih propusta u postupku nadzora nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti koji je Poverenik sproveo u svim poslovnim bankama u Srbiji.

"Ovakvo saopštenje NBS, nezavisno od motiva, objektivno predstavlja podršku nedozvoljenoj obradi ličnih podataka građana od strane poslovnih banaka", naveo je poverenik u saopštenju.

On smatra da je neumesno i potpuno suvišno da NBS poziva Poverenika da "vodi računa o jedinstvu pravnog sistema i drugim zakonima". U saopštenju Poverenika se skreće pažnja da je on "jasno najavio da će zabraniti one obrade podataka o ličnosti koji nemaju osnov ni u jednom zakonu".

"Poverenik je još tokom marta upozorio svih 29 poslovnih banaka da na različite načine vrše nedozvoljenu obradu podaka o ličnosti zahtevajući i zadržavajući, bez osnova u zakonu, fotokopije pasoša, ličnih karata i zdravstvenih legitimacija i tom prilikom im pružio priliku da, ako mogu, navedu zakonski osnov za takvu obradu. Banke to nisu mogle učiniti, budući da takav osnov ne postoji", objasnio je on.

U saopštenju se napominje da je suvišno je da Poverenik poziva i NBS da ona javno označi odredbe bilo kog zakona koje bi navedene obrade podataka učinile dopuštenim, jer je NBS dobro poznato da takvih odredbi nema.

"To da li će NBS da podržava praksu u kojoj se obrada podataka o ličnosti ne zasniva i ne uređuje isključivo zakonom, kako to zahteva Ustav, već se uvodi i sprovodi na osnovu podzakonskih akata (odluka same NBS ili internih akata poslovnih banaka), stvar je opredeljenja i, razume se, odgovornosti same NBS".

Poverenik smatra da "zaista nije realno da NBS očekuje da je Poverenik u tome podrži", a pogotovo je nerealno da pokušava uspostaviti nekakvu "obavezu" Poverenika da konsultuje NBS pre preduzimanja mera radi sprečavanja očigledno nedozvoljene obrade podataka o ličnosti.

Konačno, što se tiče načelnog poziva na "saradnju državnih institucija radi opšteg dobra građana", Poverenik je uvek na raspolaganju NBS.

"Ali, s tim u vezi mora i da primeti da za skoro sedam godina primene Zakona o zaštiti podataka o ličnosti NBS, iako je kreator brojnih akata relevantnih za obradu podataka o ličnosti, gotovo nikad nije našla za shodno da zatraži mišljenje Poverenika", navedeno je u saopštenju Poverenika za nformacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

U jučerašnjem saopštenju NBS je navela da se Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti nije zvanično obratio centralnoj banci u vezi sa najavom da će tražiti zabranu prikupljanja fotokopija dokumenata klijenata banaka.

Poverenik se, kako je navedeno, nije zvanično obratio NBS koja je nadležna za nadzor nad bankama, kako bi pružila objašnjenja iz prve ruke.

NBS-u, kao instituciji zaduženoj za vršenje nadzora nad zakonitošću poslovanja banaka, naročito u vezi sa radnjama i postupcima u vezi sa sprečavanjem pranja novca i finansiranjem terorizma, od suštinske je važnosti obezbeđivanje njihovog zakonitog postupanja u svim oblastima u kojima posluju.

"Ne dovodeći u pitanje ovlašćenja i odgovornost drugih državnih institucija, ističemo da je pri preduzimanju mera prema bankama u vezi sa obradom podataka o ličnosti neophodno voditi računa o celini pravnog sistema, o svim zakonima kojima se uređuje finansijska oblast, a naročito o tome kakve bi posledice nastupile u vezi sa sprečavanjem pranja novca ukoliko bi se nametnula ishitrena rešenja koja bi trebalo izvršiti u nerealno kratkim rokovima".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
poverenik nbs lični podaci građani Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana