Tekst objavljen: 13.01.2017 14:00        


Cene nafte porasle su danas, ostvarivši najveći napredak u gotovo šest nedelja, nakon što je Saudijska Arabija saopštila da je srezala prozivodnju više nego što se tražilo sporazumom Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK).

Saudijci dodatno smanjili pumpanje nafte, cene skočile

Cene naftnih fjučersa su skočile za 2,3 procenta u Njujorku, posle izjave saudijskog ministra energetike Kalida al-Faliha da je ta kraljevina smanjila proizvodnju na ispod 10 miliona barela dnevno, što je veći rez od obaveze koju je imala prema sporazumu sa članicama OPEK-a i drugim proizvođačima, javja "Blumberg".

Cene "crnog zlata" su juče takođe porasle za 2,8 procenata pošto je američka Uprava za energetske in formacije saopštila da su rafinerije u SAD-u koristile 17,1 miliona barela sirove nafte dnevno prošle sedmice, što je najviši nivo u nedeljnim podacima koji se prikupljaju od 1989. godine.

Američka "laka" nafta WTI za isporuke u februaru trgovala se za 53,44 dolara po barelu na robnoj berzi u Njujorku, što je rast za 1,19 centi. Ukupan obim trgovanja bio je 12 odsto iznad 100-dnevnog proseka.

Severnomorska nafta "brent" za dostavu u martu poskupela je za 1,28 centi na 56,38 dolara po barelu na ICE evropskoj berzi fjučersa u Londonu. "Brent" je juče ojačao za 1,46 dolara (2,7 odsto) na 55,10 dolara.
Saudijska Arabija, čija je sadašnja proizvodnja na 22-mesečnom minimumu, razmotriće obnavljanje sporazuma o isporukama posle šest meseci, rekao je Al-Falih.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
laka nafta zalihe nafte proizvodnja nafte blagi rast cene nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana