Tekst objavljen: 07.08.2014 15:00        


Akcije “1+1 gratis” na kojima kupci mogu da uštede dva dinara i natpisi iza kojih se kriju mala sniženja samo su neki od trikova proizvođača i trgovaca. Na ovakvim akcijama neretko kupac nema uštedu ili je ona zanemariva.

Šest trikova kojim nas mame da kupimo više

Često i u izloge radnji odeće i obuće stave natpis da je na snazi popust od 70 odsto, ali ćete se namučiti dok nađete artikal koji je baš toliko snižen. A možda ga i nećete pronaći, pišu 24 sata.

Jedna od sve češćih navlakuša je i to što trgovci na rafu napišu jednu cenu, a na kasi obračunaju drugu. Računaju na to da kupci koji kupe veliki broj artikala i ne mogu da uoče razliku. Evo nekoliko najčešćih trikova s kojima se potrošači susreću.

Manja težina, ista cena
Pritisnuti krizom, domaći proizvođači preuzeli su od iskusnijih kolega iz sveta već dobro oprobani recept, pa su preko noći čaše pavlake sa 200 mililitara smanjene na 180, čokolade sa 100 grama na 80, a lakše su i paste za zube, šamponi i dezodoransi. Težina je manja, a cena je ostala ista.

Superpopust od 99 para
Trgovci često kupce mame natpisima „Finalna akcija”, “Veliko sniženje“, “Supercena“, “Povoljno“ i slično. Međutim, pored proizvoda mora da stoji i pređašnja cena. Građani često zbog sitnih slova ne primete da je razlika između stare i nove cene ponekad svega 99 para.

“1+1 gratis“ ili “3 za 2”
Iako je naizgled reč o vrlo primamljivoj ponudi “3 za 2”, “5 za 3” i slične akcije, često su pokušaji trgovaca da se reše robe koja im se slabo prodaje ili kojoj ističe rok trajanja. Osim toga, često se ispostavi da u stvari uštedimo 20 odsto, a ne da zaista dobijamo jedan proizvod gratis.

Cene na ,99
Stručnjaci objašnjavaju da smo kulturološki uslovljeni tako da broj 99 povezujemo s popustima. Budući da brojeve čitamo sleva nadesno cenu od 999,99 dinara naš mozak shvata kao iznos od 999 a ne 1.000. Ovo je jedan od najstarijih trikova, ali i dalje radi posao.

Manja gramaža
Na prethodno zapakovanim proizvodima ponekad je napisana nešto veća gramaža od stvarne. Udruženjima za zaštitu potrošača javljali su se građani koji su kupili viršle na kojima piše 162 grama, ali je preko toga zalepljena etiketa na kojoj piše 180 grama.

Izmešane cene
Roba sa sniženim cenama često stoji pored sličnih proizvoda s punom cenom. Tako je WC sanitar s mirisom borovine na sniženju, dok isto pakovanje s mirisom limuna, nije. Kupce često na kasi sačeka iznenađenje, jer se popust odnosio samo na jednu vrstu istog proizvoda.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
kupovina prodavci trgovci kupci potrošači

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana