Tekst objavljen: 12.05.2020 11:10        


Austriji su potrebni strani radnici, a posebno u nekim sektorima zavise od radne snage iz inostranstva, koja je, na početku pandemije napustila zemlju

Sezonci u Austriju mogu da se vrate uz test ili uz karantin Beč


Među njima je i veliki broj radnika iz Srbije koji su bili angažovani na poslovima za koje postoji nedostatak na tržištu rada Austrije.

Upravo ti sezonski radnici vratili su se, na početku koronavirus krize, u Srbiju, pošto su u Austriji ostali bez posla, a sada mogu da se vrate, kako kaže predstavnica Privredne komore Srbije (PKS) u Austriji Nada Knežević, oni koji imaju dugoročno rešen sezonski boravak.

"Taj sezonski boravak može da traje do 10 meseci, ukoliko poslodavci nisu raskinuli radni odnos, a ti radnici su na osnovu svoje sezonske radne dozvole i da ostanu u Austriji"navodi ona i dodaje da je najveći broj naših radnika angažovan na sezonskim poslovima u turizmu, ali i poljoprivredi. Oni koji su napustili Austriju radili su pre svega u turizmu, jer su hoteli bili zatvoreni, i to u pokrajinama Forarlberg, Tirol i Salcburg, dok su sezonci u poljopriverdi u najvećem broju ostali u toj zemlji, dodala je ona.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Sada, u slučaju da poslodavac traži da se neki sezonski radnik vrati on to može učiniti tako što će, po ulasku u Austriju, morati da provede dve nedelje u samoizolaciji, ili da se testira u Srbiji, odnosno u Austriji. Knežević je ukazala su srpske firme, koje rade u Austriji, odnosno koje su svoju radnu snagu uputili na rad u ovu zemlju nesmetano radili, a one se bave pre svega projektovanjem i visokom tehnologijom, te su angažovane i u modernizaciji mreža telekomunikaciji, gde nije bilo pauze.

Inače, Austrija je proteklih dana uložila velike napore da iz inostranstva dovede negovatelje, jer postoji oko 33.000 osoba kojima je potrebna celodnevna nega.

Tu radnu snagu Austrija "dovlači " iz Rumunije, Slovačke, Hrvatske. Među negovateljima, barem legalnim, nema mnogo naših građana, ali postoje oni koji koriste mogućnost bezviznog boravka na do tri meseca da zarade koji evro negujući osobe u Austriji ili pazeći na decu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
test na koronu Austrija sezonski radnici korona virus karantin

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana