Tekst objavljen: 23.11.2016 9:03        


Cene nafte skočile su danas treći dan zaredom usled signala da su članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) načinile korak napred ka finalizaciji dogovora o smanjenju proizvodnje. Cena januarskih naftnih fjučersa u Njujorku porasla je danas za 1,5 odsto, nakon skoka od 3,9 procenata za decembarske fjučerse, kojima se juče trgovalo poslednji dan, izveštava agencija "Blumberg news".

Signali iz OPEK-a podstakli rast cena nafte

Razgovori o dodeljivanju kvota pojedinačnim zemljama članicama OPEK-a teku dobro, rekao je libijski guverner u naftnom kartelu Mohamed Oun, posle preliminarnih sastanaka u sedištu te grupacije u Beču.

Američka "laka" nafta WTI za isporuke u januaru porasla je za 74 centa na 48,98 dolara po barelu na robnoj berzi u Njujorku, dok je na trgovanju u Hong Kongu danas popodne ugovarana za 48,66 dolara.

Ugovaranje za decembar isteklo je u ponedeljak uz rast cene od 1,80 dolara na 47,49 dolara, na najviši nivo od 28. oktobra. Ukupan obim trgovanja bio je oko 46 odsto iznad 100-dnevnog proseka.

Severnomorska nafta "brent" za isporuke u januaru popela se za 73 centa (1,5 odsto) na 49,63 dolara po barelu na ICE evropskoj berzi fjučersa u Londonu. Brent je juče ojačao za 2,04 dolara (4,4 posto) na 48,90 dolara za barel, što je takođe blizu najviše cenovne kote od 28. oktobra.

Prema anketi "Blumberga" očekuje se da će podaci američke vlade, koji treba da budu objavljeni u sredu, pokazati najmanju ekspanziju zaliha sirove nafte od početka godine.

Plan OPEK-a za smanjenje bušenja, prvi u osam godina, podriva Iran koji podiže proizvodnju, kao i zahtev Iraka da bude izuzet iz sporazuma što bi mu pomoglo da finansira rat koji vodi protiv islamskih militanata.

"Postizanje sporazuma u OPEK-u vinulo bi cene nafte preko 50 dolara za barel", ocenjuje Evan Lukas, tržišni strateg u kompaniji IG iz Melburna. "Ako to bude usmeni dogovor koji ne obavezuje sve, tržište će u kratkom roku pozitivno reagovati, ali će se cene posle toga vratiti u raspon između 45 i 46 dolara po barelu", smatra on.

Verovatnoća za postizanje dogovora između naftaša je motivisala i investicionu banku "Goldman Saks" da bude optimistična u pogledu kretanja cena nafte u kratkom roku. "Goldman" je podigao svoju prognozu cene WTI nafte na 55 dolara za prva dva kvartala iduće godine, sa prethodno procenjenjih 45, odnosno 50 dolara, resprektivno.

Prema procenama koje prethode izveštaju Američke uprave za energetske informacije (EIA), zalihe nafte u SAD su verovatno porasle u prošloj nedelji za 250.000 barela. To će biti drugi najmanji nedeljni rast zaliha, a prethodni je zabeležen u sedmici do 8. januara ove godine, od samo 234.000 barela, dodaje njujorška agencija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
opek-a cena nafte rast zaliha nafte nafta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana