Tekst objavljen: 29.12.2019 17:00        


Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikat (UGS) „Nezavisnost" nisu zadovoljni predlogom novog Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu, a on je u skupštinsku procedure ušao bez njihove saglasnosti

Sindikati kritikuju predlog Zakona o bezbednosti na radu

Predstavnici dve organizacije tvrde njihovi predlozi za uvođenje sindikalnih koordinatora za bezbednost i zdravlje na radu nisu usvojeni na Socijalno-ekonomskom savetu.

Viša savetnica za bezbednost i zdravlje na radu, zabranu i diskriminaciju i mobinga u UGS „Nezavisnost" Vera Kondić navodi da su sindikati tražili da se imenuje lice koje bi uz inspekciju rada vršilo nadzor, ali da to lice ne bi imalo ovlašćenje da iziče kazne.

Prema njenim rečima, predstavnici sindikata bi brže i lakše dolazili do pojedinih informacija od inspektora.
Iako u novom predlogu zakona piše da će zaposleni imati pravo da izaberu ednog ili više predstavnika zaposlenih z bezbednost i zdravlje na radu, sično rešenje se nalazi i u postojećim propisima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Duško Vuković, potpredsednik Samostalnog sindikata Srbije, kaže da nije zadovoljan predlogom zakona jer je formiranje Odbora i predstavnika zaposlenih pravo koje će, kako je naveo, teško da se ostvaruje u firmama koje nemaju sindikat.

Predlogom zakona predviđena je obaveza poslodavca da zaposlenom na radnom mestu sa povećanim rizikom obezbedi lekarski pregled, kao i zaposlenom koji obavlja rad noću, najkasnije u roku od pet godina od prethodnog pregleda.

Vuković ovu odredbu smatra problematičnom navodeći da je predlog sindikata da se pregledi rade makar jednom u dve godine.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
duško vuković vera kondić sindikati predlog zakona zakon o bezbednosti na radu

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana