Tekst objavljen: 01.03.2016 10:08        


Zakon o platama u javnom sektoru, koji je danas usvojio parlament, omogućiće da zaposlenima u tom sektoru budu vraćena prava koja nisu imali godinama, poput toplog obroka i regresa, izjavio je predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Zoran Savić. 

Sindikati zadovoljni, ispoštovana prava radnika

"Ne mogu da kažem da li je ova verzija i konačna, i da možda nešto nije promenjeno u amandmanima, ali ako je usvojen onaj tekst koji smo mi dogovarali na Socijalno-ekonomskom savetu i sa premijerom i koji je vlada usvojila, sindikati mogu da budu zadovoljni zato što smo posle 15 godina ponovo dobili pravo da dobijemo regres i topli obrok", rekao je Savić Tanjugu.

On je kazao da kada će se to pravo ostvariti, zavisi od uređivanja novih sektorskih zakona i sredstava u budžetu.

"Neophodno je da se obezbede sredstva u budžetu da bi zaposleni ovo pravo mogli da osete kroz svoj džep, odnosno da prime uvećanu zaradu. To ćemo morati da sačekamo, ali to je ono što su sindikati tražili", rekao je Savić.

On je dodao da je i način uređivanja minulog rada nešto povoljniji nego što je bio predviđen Zakonom o radu, što znači da su zaposleni dobili veća prava.

"Topli obrok i regres neće biti u koeficijentu već će biti iskazan posebno i zavisiće od stanja sredstava u budžetu. Zavisi od toga kada će vlada doneti odluku o visini tih primanja i koliko će ona biti iznositi.
Moraćemo da sačekamo, ali je bitno da smo opet dobili pravo na to, odnosno pravo koje nismo imali poslednjih 15 godina", naveo je.

Savić kaže da pregovori u vezi rešenja u zakonu nisu bili laki i da su trajali nekoliko meseci.
"Ovo je bila prilika da su posle dužeg vremena sindikati uspeli da jedan zakon vrate iz dalje procedure na doradu i da utiču na popravljanje samog teksta i zakona u korist zaposlenih i da se takav zakon usvoji", kazao je Savić.

U narednom periodu sledi usvajanje novih, posebnih ili sektorskih zakona kako bi Zakon o platama mogao da se primeni od početka 2017.godine, rekao je Savić navodeći da je sa predstavnicima Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave dogovoreno da sindikati budu uključeni u to.

Skupština Srbije usvojila je ranije danas Zakon o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru, koji obuhvata oko 500.000 građana kojima je država poslodavac, kojima će sve zarade biti obračunavane na osnovu istih elemenata, iste osnovice i jedinstvene matrice raspona koeficijenata.

Time se ostvaruje princip "jednaka plata za jednak rad". Raspon koeficijenata će se definisati posebnim zakonima, čije donošenje se očekuje nakon usvajanja ovog takozvanog krovnog propisa.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
topli obrok dnevnica sindikati zaposleni zaposleni u javnom sektoru zakon o radu

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana