Tekst objavljen: 15.05.2019 10:05        


Na godišnji rast potrošačkih cena od 3,1 odsto, najviše uticalo poskupljenje hrane od čak šest procenata. Domaće kasni zbog lošeg vremena, a još dominira uvozni zeleniš, kažu proizvođači

Skočile cene: Povrće poskupljuje za trećinu

Potrošačke cene u aprilu su, u odnosu na mart, skočile 0,7 odsto. Za godinu dana, od lanjskog do ovogodišnjeg aprila, robe i usluge su u proseku veće 3,1 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku. Od proseka, međutim, značajno odudara povrće. Ko je pokušao zdravo da se hrani, na njega je dao čak 37,5 odsto više nego pre godinu dana. Ako je za utehu, zeleniš ne dominira u našoj korpi, odnosi tek 4,1 odsto potrošnje.

Hrana je tokom godinu dana u Srbiji poskupela 6,1 odsto. Cene hleba i žitarica porasle su tri odsto, kod mesa je registrovan rast od 1,6 odsto, a voće je pojeftinilo 6,4 odsto. Alkoholna pića i duvan poskupeli su za 5,2 odsto, a stanovanje 1,5 odsto. Zdravstvo je skuplje 2,6 odsto, a transport četiri odsto.Povrće je prošlog meseca bilo skuplje i kada se poredi sa prosekom cena u čitavoj 2018. godini i to za 38,1 odsto. Proizvođači uveravaju da je skok privremeni i da je pitanje dana kada će se cene vratiti u prosek.

- To je posledica vremena i kratkotrajni poremećaj tržišta - uverena je Evica Mihaljević iz Asocijacije voćara i povrtara. - Još dominira povrće iz uvoza. Domaće kasni zbog lošeg vremena. Čim ono počne da stiže i cene će se normalizovati. Sve može da se prevari sem tržišta. Ono ne može da se laže i reaguje kao lakmus papir.Cene hrane ne miruju ni u drugim državama Evrope. Tokom godinu dana u Evropskoj uniji su porasle u proseku za 1,5 odsto. Na skok cene povrća u Srbiji, veruju stručnjaci, utiču i nove navike potrošača.

- Kupci u Srbiji menjaju navike. Sada se nekada sezonsko povrće troši tokom čitave godine - objašnjava Milan Prostran, agroekonomista. - Ranije se znalo kada počinje sezona i čekalo se leto za paradjz, tikvice. Sada stiže iz uvoza, ali zato i košta više. Zbog novih navika i naši proizvođači dižu plastenike, a takvo uzgajanje je skuplje i troškovi su veći. S druge strane, i u EU su skočile cene hrane, tako da je više faktora koji su mogli da utiču na cene povrća.

Šta je jeftinije?

Nije mnogo dugačak spisak, ali ima stavki koje su posle godinu dana jeftinije. Među njima su odeća i obuća i to za 1,5 odsto. Komunikacije koštaju manje za 0,2 odsto. Troškovi obrazovanja su, prema nalazima statističara, nepromenjeni.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
poskupelo povrće povrće poskupljenje prehrambeni proizvodi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana