Tekst objavljen: 03.12.2018 12:58        


Pokret obnove Kraljevine Srbije podneo je Skupštini Srbije predlog izmena Zakona o radu kako bi se radno vreme skratilo sa 8 na 6 sati.

Skratiti radno vreme u Srbiji sa 8 sati na 6 sati

Kako navode, to čine po uzoru na "neke evropske kraljevine".

"Na ovaj način produktivnost bi bila povećana, ali i sreća radnika zbog činjenice da imaju više vremena za sebe i svoje porodice tokom dana", rekao je u pisanoj izjavi narodni poslanik i predsednik POKS Žika Gojković, prenosi ovaj pokret.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

On je ocenio da bi se skraćenjem radnog vrema smanjio broj bolovanja, pa samim tim i troškovi poslodavca i države, a efikasnost na poslu i kvalitet usluge bi se povećali.

"Velika je zabluda da radnici mogu da rade punom koncentracijom i kapacitetom svih osam sati, zato je bolje efikasnije raditi šest sati, nego manje efikasno osam", izjavio je Gojković. POKS je naveo da su u Kraljevini Švedskoj pojedine kompanije, poput proizvođača automobila Tojota iz Geteborga, prešle na ovaj sistem još pre 13 godina i nisu ga napustile do danas, jer, osim što su dobile srećnije radnike, zabeležile su i veći profit.

1 komentar

  1. User image
    nebitno 03.12.2018 19:23

    Naravno,

    tako mogu da postoje i legalno normalno, dve, tri ili cetri smene u jednom danu, ili sest smena, sto olaksava posao fizickim radnicima jer su premoreni da svaki dan rade isti tezak i naporan fizicki posao koji ne moze da se meri sa umnim poslovima jer je lako biti nalickan i sedeti u bankama po ceo dan ili u lepim prostorijam bilo gde, sa klima uredjajima, grejanjem i slicno. Njihov posao je takav da nisu u pitanju fizicke vezbe koje se pravilno rade, jer i pre posle takvog napornog posla treba uraditi pravilno vezbe istezanja i fiskulture za opustanje misica i odmor. Povrh svega treba paziti, da oni koji rade i po 12 sati dnevno i vise budu placeni kao da su odradili dva radna dana u jednom, pre svega se misli na radnike u kancelarijama, privatne komapnije gde se radi i po 15 sati na dan gde je direktor, i mnogi zaposleni u takvim kompanijama, dostupan non-stop. Vikend pod obavezno mora da bude placen.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
radno vreme skraćeno radno vreme radnici radna nedelja produktivnost radnici u srbiji Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana