Tekst objavljen: 04.02.2016 11:19        


Cene nafte su se danas oporavile u Aziji podstaknute slabljenjem dolara, cenjkanjem u trgovini i novim spekulacijama o mogućem smanjenju proizvodnje članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK). 

Slabljenje dolara poguralo cene nafte u Aziji

Američka "laka" nafta WTI za isporuke u martu porasla je 32 centa, ili 0,99 odsto, na 32,60 dolaraza barel, a sirova nafta "brent" za isporuke u aprilu je poskupela za 27 centi, ili 0,77 procenata, na 35,31 dolara. Cene oba tipa nafte su na zatvaranju bile znatno više nego u sredu.

Trgovci su odlučili da ignorišu informacije o još jednom povećanju američkih komercijalnih zaliha sirove nafte, a analitičari kažu da je bilo kakav oporavak tržišta preplavljenog naftom "kratkog daha", prenosi agencija Frans pres.

Američko Ministarstvo energetike saopštilo je sinoć da su komercijalne zalihe te sirovine u SAD, koje su najveći svetski potrošac nafte, skočile za 7,8 miliona barela u nedelji zaključno sa 29. januarom.

To je gotovo dvostruko više od očekivanja tržišta, tako da su ukupne američke zalihe "crnog zlata" dostigle 502,7 miliona barela, nadmašivši nivo od 500 miliona prvi put otkako se vodi evidencija, što pogoršava zabrinutost tržišta zbog globalne prezasićenost koja pritiska cene gotovo dve godine.

Analitičar kompanije "Filip fjučers" u Singapuru, Danijel Ang, kaže da su cene prvobitno pale na vest o rastu zaliha, ali da su "lovci" na niže cene promenili svoje pozicije usled slabljenja dolara, što je ponovo pokrenulo trend rasta.

Nafta se trguje u dolarima, pa pad američke valute ovu sirovinu čini jeftinijom za kupce čije zemlje imaju slabije novčane jedinice, što podstiče potražnju.

"Kada nafta postaje jeftinija, rastu diskontne kupovine, gurajući cene naviše. Takav zamajac rasta imamo sada", rekao je Ang za Frans pres.

Informacije iz Ekvadora, jedne od siromašnijih članica OPEK-a, o tome da bi kasnije ovog meseca mogao da bude održan vanredan sastanak "naftnog kartela", takođe su oživele nade u pogledu redukovanja proizvodnje, smatraju pojedini analitičari.

Međutim, Ang ukazuje da bilo kakvo povećanje cena mora da ima čvrste temelje, inače neće trajati.
"Sada imamo trend da proizvođaci koji su jako pogođeni niskim cenama nafte govore da bi proizvodnja mogla da bude smanjena. Ali, zemlje koje stvarno imaju uticaj ne govore ništa", rekao je on, dodajući da "treba sačekati konkretne poteze, a ne samo slušati priče ''rekla-kazala''.

Prošle nedelje cene nafte su takođe bile u blagom usponu podstaknute pričama o mogućem dogovoru Rusije i OPEK-a za smanjenje proizvodnje, ali su se ubrzo istopile kada su trgovci shvatili da se realno ništa ne događa, navodi francuska agencija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
američka nafta zalihe nafte svetske zalihe nafte cena nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana